Благосъстоянието на домакинствата в САЩ намалява през 3Q

Поевтиняването на акциите е основната причина

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Благосъстоянието на домакинствата в САЩ намалява през третото тримесечие на годината заради поевтиняването на акциите в страната през този период, които след това се възстановиха, съобщава Bloomberg. 

Състоянието на домакинствата и организации с нестопанска цел намалява с 1,23 трилиона долара за периода юли – септември 2015 г., което представлява спад от 1,4% спрямо предходното тримесечие. Това показват данните от доклад на Федералния резерв. 

Спадът се дължи на поевтиняването на акциите през периода заради притесненията, свързани със състоянието на световната икономика. Широкият индекс S&P 500 загуби 6,9% през третото тримесечие, но след това изтри загубите, нараствайки с 6,6% от 30 септември до 9 декември. В резултат стойността на финансовите активи, притежавани от американските домакинства бележи спад от 1,7 трилиона долара през 3Q. Ръстът в цените на имотите не успява да компенсира негативния ефект от поевтиняването на акциите. Стойността на недвижимото имущество на американците се качва с 443 милиарда долара. 

С намаляването на стойността на притежаваните от тях активи, американците са намалили и темпът на взимане на заеми. Дългът на домакинствата се увеличава с 1,5% на годишна база през третото тримесечие, което е най-ниският му ръст от почти 2 години. Ръстът при потребителските кредити е 7,2% спрямо 8,5% през предходното тримесечие, а при ипотечните 1,6% спрямо 2,4% през второто тримесечие. 

 

 

Последни новини
Още от Новини