220 млн. евро ще струва интерконекторът с Гърция

Акционерите в междусистемната газова връзка Гърция – България подписаха окончателното инвестиционно решение

Подписване на интерконекторна връзка. снимка: МС Подписване на интерконекторна връзка. снимка: МС

Акционерите в смесената компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) подписаха окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Те се ангажират да осигурят необходимото финансиране за завършване на строителството, веднага след издаването на всички необходими разрешителни. Затова приетото днес окончателно инвестиционно решение се счита за последната стъпка преди началото на строителните дейности по интерконектора, предвидени да стартират през втората половина на 2016 г. Според предварителния график търговска експлоатация на интерконектора трябва да започне в средата на 2018 г.

"Благодарение на нашите партньори в Европейската комисия, Съединените американски щати, Гърция и на нашата балансирана позиция, днес имаме шанса да изградим газоразпределителен център, който да ни гарантира енергийна независимост", каза пред участниците в церемонията министър-председателят Бойко Борисов. По неговите думи, от това ще печели не само България, но и целия регион.

"С днешното подписване даваме началото на изграждане на стратегическия за България и за региона на Югоизточна Европа интерконектор, който ще доведе до реална диверсификация на източниците на природен газ", каза по време на церемонията министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи, тази стратегическа инфраструктура за първи път ще даде достъп на България и целия регион на Югоизточна и Централна Европа до алтернативни потенциални източници на природен газ от Каспийския регион, Близкия изток, Източното Средиземноморие, както и терминали за втечнен природен газ.

Прогнозният бюджет за изграждане на междусистемната връзка е около 220 млн. евро. Очаква се при влизането му в експлоатация интерконекторът да е с до 3 млрд. куб. м. годишен капацитет, който може да бъде увеличен на следващ етап. Междусистемната връзка е с дължина 182 км., от които 151 км. на българска територия и 31 км. – на гръцка.

Тя се изгражда изцяло на търговска основа от смесената компания "Ай Си Джи Би", в която равни дялове от по 50% притежават Българският енергиен холдинг и "Посейдон" (в който участват по равно италианската "Едисон" и гръцката ДЕПА). Интерконекторът Гърция – България е признат за проект от общ интерес за Европейския съюз и е включен сред приоритетните проекти в Групата на високо равнище в рамките на инициативата за газова свързаност на Централна и Югоизточна Европа. Израз на сериозния ангажимент на българското правителство към реализацията на проекта е увеличената държавна гаранция за него – от 80 млн. лева в бюджета за 2015-та година на 215 млн. лева в бюджета за следващата година.

Последни новини
Още от Новини