Yahoo няма да отделя акциите си в Alibaba

Уеб порталът вместо това ще проучи възможностите за обратно отделяне в новообразувана компания.

Масайоши Сон, предстедателят на Yahoo Japan (вляво) и Джак Ма председателят на Alibaba Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Масайоши Сон, предстедателят на Yahoo Japan (вляво) и Джак Ма председателят на Alibaba Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Yahoo! Inc. се отказа от планираното от доста време отделяне на акции от Alibaba Group Holding Ltd. след натиск от инвеститори, загрижени за данъчните рискове на сделката, пише Bloomberg.

Уеб порталът вместо това ще проучи възможностите за обратно отделяне на активи и задължения с изключения на свързаните с Alibaba, в новообразувана компания, каза базираната в Сънивейл, Калифорния фирма в изявление в сряда. Акциите на новата фирма ще бъдат разпределени пропорционално на акционерите на Yahoo, като резултатът ще са две отделни публично-търгувани компании.

Това е поражение за изпълнителния директор Мариса Майер, която встъпи в длъжност през 2012, за да съживи някога доминантния интернет-бранд, който се нуждаеше от стратегия за връщане към растеж. Продажбите гравитират около нивата от 2006 и чашата на търпението на инвеститорите започва да прелива. Акционерът Starboard Value LP миналия месец призова компанията да се откаже от отделянето на Alibaba и вместо това да продаде уеб-бизнеса си.

„Повече от всичко се опасявахме от представата на пазара за данъчния риск”, каза председателят Мейнърд Уеб в изявление. „Бордът остава силно мотивиран към успех и акционерните печалби, които могат да бъдат достигнати като разделят дела в Alibaba от останалата част на Yahoo”.

Компанията планираше да създаде Aabaco, комбинирайки акциите си в Alibaba с Yahoo Small Business, което предлага уеб услуги и домейни за малкия бизнес.

Последни новини
Още от Новини