Уникалното Porsche 356C на Джанис Джоплин на търг за $500 000

Хана Елиът от Bloomberg ни представя Porsche 356C от 1964 на Джанис Джоплин, което ще бъде продадено на търг

Porsche 356C ot 1964 г. Porsche 356C ot 1964 г.

Хана Елиът, Bloomberg: Това е шансът ви да се докоснете до историята. Porsche 356С от 1964 на Джанис Джоплин се пуска на търг на 10 декември в Ню Йорк. Според експертите, то ще достигне цена от поне половин милион долара. Това е специална кола, но наистина ли струва $500 000? Да. Ето защо: Една от причините е, че 356 вероятно е най-предпочитаният модел, който Porsche някога са произвеждали. С двигател с мощност 100 к.с., автентичен нехидравличен волан, малък чип нос и съвсем лека конструкция. Всичко това го прави много приятен за каране. Ако имате късмет, с ръчната 4-скоростна кутия ще ускорите до 100 км/ч за 10 секунди.

Всичко това е чудесно, но типичните Porsche 356 трудни се продават за 6-цифрени суми – по-малко, отколкото очакваме от търга на Sotheby’s. Самата Джанис Джоплин добавя останалата част от сумата. Това е колата, която тя купува и използва през 1968, като оставя приятеля си художника Дейв Ричардс да рисува по нея и години наред я кара из Сан Франциско. Всички оригинални детайли все още са там – ниските седалки, очарователни фарове и специално радио, което Джоплин добавя. Да не говорим за интерпретациите на Ричардс за историята на вселената, съчетана с медузи и пеперуди.

Да караш това Porsche е като да докосваш призрак – почти можеш да усетиш мириса на трева и пачули, просмукани в колата. Джоплин пее, че иска Mercedes Benz, но всъщност малкото й предано Porsche издържа теста на времето.    

 

 

Последни новини
Още от Новини