Панчугов: РБ пропиля шанса си за промяна

Прокуратурата продължава да е над закона, каза политологът Любомир Стефанов във "В развитие"

Христо Панчугов и Любомир Стефанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Панчугов и Любомир Стефанов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената за оставане на власт след провала на съдебната реформа са 11 млрд. евро еврофондове. Това каза в ефира на „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria политологът Христо Панчугов от фондация „Демокрация”. Заедно с колегата си Любомир Стефанов, който се включи по скайп, те обсъдиха политическата криза в България и провала в гласуването за конституционна реформа. Това е сумата, която ще бъде разпределена  от българските власти от ЕС в следващите няколко години.

Не е изненада начинът на гласуването – липсата на мнозинства за ключовите решения бяха заложени след първо четене, каза Панчугов. „Историческият компромис” на Реформаторския блок (РБ) провали техните шансове за реформа, допълни той.

Премиерът Бойко Борисов даде ясен сигнал, че дори реформаторите да не бъдат част от мнозинството, той ще събере подкрепа от друго място - от ДПС, като един плаващ играч, който ще подкрепя Борисов за ключови проекти.

Аз прогнозирах, че кризата ще е около приемането на бюджета, но се оказа, че конституционната реформа е ключовият момент, включи се Стефанов. Ако РБ е преосмислил позицията си, и другите министри следва да напуснат, допълни той.

Този ход на вицепремиера Румяна Бъчварова да отиде в парламента и да разговаря с РБ за предложения за правосъден министър, показва, че ГЕРБ са готови с вариант Б, смята Стефанов. По думите му Реформаторският блок е изиграл ролята си за ГЕРБ. Реформаторският блок е на кръстопът. Първият шамар бе отхвърлянето на антикорупционния закон. "След краха на техните предложения за съдебна реформа, не мисля, че Меглена Кунева трябва да предлага редакция на този проект. След като най-важната им идея катастрофира, какъв смисъл има да пробутваш второразрядните, когато очевидно са те използвали.", каза той.

 

Последни новини
Още от Новини