Куцкова: Стъпка напред и след това - нищо

Съдия Нели Куцкова коментира съдебната реформа във "В развитие", 9 декември

Коментар за съдебната реформа Коментар за съдебната реформа

Часове след като парламентът одобри ключови текстове от съдебната реформа, темата коментира за Bloomberg TV Bulgaria бившият член на ВСС и бивш председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

"И стратегията за съдебната реформа, и първите промени бяха приети с голямо мнозинство. Тази идея за разделяне на ВСС не е на Христо Иванов", заяви Куцкова, добавяйки, че е необяснимо "как може човек така да се изметне".

Ако решим да сме оптимисти, разделянето на ВСС е добре, коментира съдията. "Всяка страна в ЕС  има уникална съдебна система, но има установени общи  стандарти. Един тези стандарти е, че в държавите, в които има ВСС, мнозинство задължително трябва да имат съдиите, избрани от съдии. Това не е някаква кастова надменост, а е за да бъдат независими съдиите от други хора", подчерта Куцкова.

"Да, ВСС се раздели, но в съдийската колегия мнозинството от съдии, избрани от съдии, не е налице. Стъпка напред и оттам нататък нищо. Обезсмисля се идеята за разделянето, ако не се спази установеният европейски стандарт."

Не се знае следващият министър на правосъдието каква позиция ще има и дали ще поддържа тези промени, коментира тя по повод възможността да се въведе явно гласуване във ВСС със Закона за съдебната власт. Не съм оптимист, това може да се окаже удар в празно пространство, каза Куцкова.

Повечето колеги, с които се видях днес, бяха много обезкуражени, смятат, че нищо няма да се промени. Но аз не мога да говоря от името на цялото съдийско съсловие, защото съм чула мнение на 5-6-15 души. Не видях някой да е доволен, но да запазим малко оптимизъм, допълни тя.

Последни новини
Още от Новини