Ефектът от евтиния петрол върху Саудитска Арабия

Абхишек Дешпанде, анализатор Natixis

Абхишек Дешпанде, анализатор Natixis говори за ефекта на ниските цени на петрола за Саудитска Арабия и перспективата за производителите на петрол. Той говори с Джонатан Феро в предаването на Bloomberg Television’s “On The Move” на 9 декември 2015.

 

Добре, имаме петрол за 40 долара, виждаме мъката в Близкия изток. Не виждаме обаче мъка на улицата. Хората на Саудитска Арабия. Как е там?

Не, не я виждаме още. Но саудитците коментират в медиите, че може да намалят субсидиите, които дават на богатите и средната класа за различни продукти. Ако саудитците направят като останалите близкоизточни страни и махнат субсидиите, това ще засегне хората на улицата.

Голям въпрос е дали ще го направят, защото ще предизвика доста вълнения в страната, но определено е в дневния им ред.

 

Стратегията на саудитците не е точно за цената на петрола, а за натиска. Вие откъде виждате натиск? Кое може да спре саудитците?

Проблемът е, че регионът е изпълнен с нестабилност. Нещата се влошиха в последните 3-4 години, особено след като Саудитска Арабия се включи в няколко войни.

Саудитска Арабия не иска никакви проблеми в страната. Имат дилема - искат да махнат субсидиите, но не могат да го направят, защото ще доведе до смут. Сега трябва да пипат много внимателно.

На хартия има смисъл да махнат субсидиите, но от друга страна в регион, който преживява смущения, може би трябва да помислят преди това и да потърсят или как да намерят капитал, или да намалят разходите в други сектори.

Това е може би верният път.

 

Бюджетът на някои от тези страни - създаден при 90 долара за барел за саудитците и много повече за Венецуела. Може би те са по-устойчиви, отколкото очакват анализаторите.

Дали са устойчиви ли? Тези ниски цени не са добри за никого. Да сме ясни - не са добри за никого - от Саудитска Арабия до САЩ.

Да, от една страна някои страни са по-устойчиви като страните в Близкия изток, но пък Саудитска Арабия е по-устойчива заради резервите си от чужда валута.

Това е битка по последно, защото всяка страна или компания вероятно очаква другата да падне първа, за да оцелее тя.

При тези ниски цени, както в момента, по-вероятно е да увеличите производството, за да намалите загубите си. Подобна логика влошава ситуацията още повече заради наводняването на пазара.

Саудитска Арабия и близкоизточните производители имат много резерви в чужда валута, на които да разчитат и могат да продължат още година. Но също са засегнати.

Последни новини
Още от Новини