Достигна ли дъно петролът

Дейвид Уестин и Ана Едуард разговаря от студиото на Bloomberg в Ню Йорк за цените на петрола с Хавиер Блас в Лондон и Питър Пуликан и Нитин Нохриа, декан на Харвард Бизнес Скул

Достигна ли дъно петролът? На живо от Ню Йорк. снимка: Bloomberg TV Достигна ли дъно петролът? На живо от Ню Йорк. снимка: Bloomberg TV

Дейвид Уестин,  Bloomberg
Имаме ли признаци, че петролът е достигнал дъното?
Хавиер Блас, Bloomberg
Мисля, че трябва да погледнем към примери от историята, за да разберем колко още могат да паднат цените. Първото потенциално дъно на пазара може да е подобно на световната финансова криза от 2008/2009 и за да стане това, сортът Брент трябва да падне с още 5$, така че ако гледаме този пример, се приближаваме към това равнище. Другата съпоставка, която можем да направим е със ситуацията от 1997/98 – другата голяма криза, която ОПЕК претърпя. Тогава цените паднаха чак до под 10$ и за първи път чувам хората да следят пазара на петрола и да казват, че в един момент може да достигнем подобни цени.  
Ана Едуардс, Bloomberg
Питър, следим ситуацията и първата ни мисъл е, че всички губят, когато цените падат, но това очевидно не е така. Кои са печелившите от това? 
Питър Пуликан, Bloomberg
Хората, които се занимават с наслоени басейни в шистовата промишленост на Съединените щати. 
Ана Едуардс, Bloomberg
Обясни ни още веднъж какво означава това.
Питър Пуликан, Bloomberg
Представете си  шистите като блатове на торта. 
Ана Едуардс, Bloomberg
Точно така си ги представям – като вкусно тирамису.
Питър Пуликан, Bloomberg
Имате достъп до няколко слоя от едно парче земя. Това променя възможностите за печалба от шистите. Поглъщанията, които видяхме напоследък като Permian, Anadarko и особено районите SCOOP и STACK, всички имат тези характеристики. 
Дейвид Уестин,  Bloomberg
Каква е минималната цена за добив на петрол? Това е един от начините да се определи колко може да падне цената.
Питър Пуликан, Bloomberg
Много зависи от географията на района, но сме чували цифри до 30$.
Дейвид Уестин,  Bloomberg
Но не 10 долара? 
Питър Пуликан, Bloomberg
Светът ще страда, ако цената падне до 10$. Пределните разходи, които да накарат производителите да продължат да произвеждат петрол, са между 15 и 20 долара. Така че при цена от 10$, буквално ще видим затваряне на кладенци. 
Ана Едуардс, Bloomberg
Хавиер, какви мерки трябва да очакваме, ако изобщо очакваме някакви мерки от ОПЕК отсега до юни, защото някъде тогава ще достигнем опасни нива.
Хавиер Блас, Bloomberg
Според мен, мерките, които ще видим от ОПЕК отсега до юни, са много по-голямо производство. Като за начало, ще видим Иран да се опита да увеличи производството си веднага щом бъдат свалени санкциите, между януари и началото на март Иран ще произвежда по половин милион барела на ден, повечето от които ще идват в Европа. Освен това, не бива да отписваме възможността Саудитска Арабия също да вдигне производството си. Миналия ноември, когато ОПЕК реши да не променя производството, няколко месеца по-късно, Саудитска Арабия увеличи производството си с 800 000 барела на ден, все едно да поставиш нов Катар на пазара. Така че отговорът на ОПЕК през следващите 6 месеца ще бъде много по-голямо производство. 
Дейвид Уестин,  Bloomberg
Нитин, ако сте президент на Exxon или Shell, или друга голяма компания и сте изправен пред такава ситуация, вие нямате влияние върху действията на Саудитска Арабия или Иран, какво бихте направили?
Нитин Нохриа, Harvard Business School
Мисля, че в такъв момент трябва да се стегнем и отчетем пределните разходи, които са най-ниски в нашия портфейл. Но в крайна сметка трябва да разберем, че петролът е бизнес за 20 години, а не за 2 годишни цикли. Причината да има големи компании е, че те могат да издържат на такива ситуации. В такъв момент ще видим множество компании, които ще намалят капиталовите разходи и да работят възможно най-пестеливо. По отношение на производствения марж, те ше страдат, ще изгубят пари, но не мисля, че  трябва да отписваме възможността тези компании да се върнат след този спад. Не мисля, че петролът ще остане на нива от 20, 30 или 40$ за повече от 3-4 години. Петролът ще се завърне, а ние в САЩ имаме най-добрите и евтини запаси в света и след края на този период, тези компании ще продължат да се справят добре. 
Ана Едуардс, Bloomberg
Само че 3-4 години е дължината на един живот, дори 7 живота за инвеститорите.  
Нитин Нохриа, Harvard Business School
За инвеститорите е така, но не и за петролните компании. Със сигурност някои от инвеститорите ще изгубят пари, но големите петролни компании ще оцелеят. 
Ана Едуардс, Bloomberg
Ако техните президенти оцелеят. Това е много важен въпрос – големите  петролни компании ще оцелеят, но ако сте президент на такава компания, ще имат ли търпението акционерите и борда до края на кризата?
Нитин Нохриа, Harvard Business School
Въпросът в момента не е дали ще се справите добре, защото това е много трудно, а как ще се справите в сравнение с други петролни играчи. Така че ако сте президент, трябва да се запитате дали се справям добре в сравнение с другите компании в индустрията, по-добър ли съм от тях в краткосрочното оцеляване. Мога ли да намаля капиталовите разходи и другите разходи по най-ефективния начин. Мисля, че добрите мениджъри, които знаят как да управляват компанията си в този лош момент ще се издигнат. Това са големите лидери – знаят как да се справят и в добри, и в лоши моменти. 

 

Последни новини
Още от Новини