Стаменов: Трябва да има енергийна борса

Константин Стаменов за изхода от кризата в енергетиката в предаването „Бизнес старт“ Bloomberg TV Bulgaria, 8.12.2015

| Препоръчан материал
Константин Каменов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Каменов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В системата на енергетиката има доста натрупани дългове, които трябва да се покрият чрез данъци, защото са плод на политически грешки, каза Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Преференциалните производители на електроенергия трябва да получават премиите си, не през НЕК, а през Фонда за енергийна сигурност. Всички останали генерации трябва да си продават енергията на свободния пазар.

Факт е, че в системата на енергетиката има доста натрупани дисбаланси и дефицити. След повече от 10 години либерализация, от страна на потребителите има 12 000 фирми, които купуват електроенергия по свободно договорени цени, а от страна на производството има само три фирми“, каза Стаменов. „Това са АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2 и от време на време Националната електрическа компания“.

От страна на генерацията имате много малка конкуренция. Повечето производители на електроенергия ползват преференциални цени и това е непазарно“.

Фондът за енергийна сигурност, който беше създаден тази година", е стъпката, която ще позволи всички преференциални производители да получат премията си през фонда, а останалото да продадат на пазарна цена. Така вече ще има конкуренция и ще можем да кажем , че се е случила някаква либерализация“, обясни Стаменов.

Сега, когато продават само АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток, пазарът се манипулира много лесно. Те дори не са преки конкуренти, защото продават различни продукти“, каза председателят на БФИЕК.

На въпроса кога НЕК ще започне да генерира приходи, енергетикът каза, че не се опитва да оневинява НЕК, но „в НЕК са акумулирани политически грешки и то за милиони и милиарди. Ние призовавахме, когато става дума за политически грешки, задълженията да не се плащат през цена лев на мегаватчас, а да се изплащат чрез данъците“.

„Отдавна мечтаем да имаме пазарно определена цена на пазара, защото така инвестициите ще бъдат правени по различен начин. Който инвестира в енергетиката, ще разчита не на цена, която е два или три пъти по-висока от пазарната, а ще прави своите прогнози на базата на очакваното потреблението и пазарната цена“.

"Фондът за енергийна сигурност ще акумулира достатъчно средства, събирайки сумите по „Задължения към обществото“. Така всички преференциални производители ще могат да си получат премията над пазарната цена. Това е една чудесна възможност всички генерации да излязат на свободния пазар и само за реализираните количества, продадени на свободния пазар, да се получат премии. Така можем да преминем и към конкуренция в сектора генерация на електроенергия. Ще имаме и пазарно определена цена. Ще може да се направи и следващата стъпка – да се интегрираме с пазарите в региона и да имаме регионални борси. Ще можем да внасяме и да изнасяме на пазарна цена“, каза председателят на БФИЕК.

Рискът при тази формула, според Стаменов е, че могат да се допуснат манипулации на пазара: „Те могат да дойдат от генерациите, ако няма достатъчно конкуренция. Когато пък се премине на тази схема  компенсация през фонда „Енергийна сигурност“, даден преференциален производител може да свали много цената, за да реализира големи количества с цел усвояване на премии".

Трябва много да се внимава. Много умно и интелигентно да се направи този преход така, че хем да има конкуренция на пазара, хем да няма дъмпингови цени“.

По въпроса за необходимостта от работеща енергийната борса, Стаменов бе категоричен, че „Рано или късно на борсата ще трябва да се търгува и природен газ“.

Като за начало борсата ще помогне много на балансиращия пазар. Там ще се търгуват основно излишествата и недостига, който регистрират различните генератори. Борсата би определила и референтна цена, която ще бъде ориентир за сключване на договори за по-дълъг период“.

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Начало