Ръстът в капацитета в морската индустрия се забавя през 2016

Джон Матай, Bloomberg Intelligence

Контейнерният терминал Тангор Паджар в Сингапур, 2 юни 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg Контейнерният терминал Тангор Паджар в Сингапур, 2 юни 2015. Photographer: Nicky Loh/Bloomberg

Защо 2015 може да е най-лошата година за корабната индустрия? Джон Матай, Bloomberg Intelligence коментира от Сингапур темата в разговор с Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 8 декември 2015.

 

Защо годината се оформя като най-лошата за морската индустрия?

Голяма част се дължи на намаляване на търсенето. Обикновено имаме пикове в търсенето през юни-август, вероятно и септември. Но тази година няма.

Капацитетът е изключително голям. Някои от корабособствениците поръчаха много големи кораби - по този начин искаха да намалят разходите си. Но се оказва, че голяма част от корабите стоят в пристанищата.

Около 6% от флота е над капацитета на пазара в момента.

Има и доста нерационално оценяване. Тези корабни компании се опитват да запазят пазарния си дял.

 

Как виждате морската индустрия през 2016?

Добрата новина е, че ръстът в капацитета ще се забави. През 2015 имахме 1% ръст на търсенето и 9% ръст на капацитета. През 2016 ще имаме около 3% ръст в търсенето и едва 5% ръст в капацитета.

Но общият обем на капацитета все още е на пазара. Съдейки по броя нови поръчки на големи кораби, и като разберем до средата на 2016 как се движи търсенето, очакваме нивата да се движат на тези нива отново.

 

Последни новини
Още от Новини