Промишлеността във Великобритания неочаквано спадна с 0.4%

Данните идват преди заседание на BoE, на което не се очаква промяна на лихвената политика

Производство на Airbus A350  във фабриката на Rolls-Royce Holdings Plcв Дерби. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Производство на Airbus A350 във фабриката на Rolls-Royce Holdings Plcв Дерби. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската индустрия неочаквано съкрати производството си повече от прогнозите на икономистите, което бележи слабо начало на четвъртото тримесечие, предаде Bloomberg.
Преработващата промишленост се понижи с 0.4% от септември, съобщи службата за национална статистика във вторник. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, предвиждаха понижение с 0.2 процента. Общото индустриално производство нарасна с 0.1%, благодарение на силното производство на петрол, енергетиката и водоснабдяването.
Данните открояват асиметричната прирора на британската икономика, като скорошните проучвания посочват, че вътрешното търсене и услуги водят растежа през последното тримесечие. В същото време промишленото производство спадна до най-ниско ниво от третото тримесечие на 2009, според данни на организацията на производителите EEF.
Bank of England, която има заседание тази седмица, вероятно ще запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0.5%, очакват икономистите. Протоколът от тяхното заседание, публикуван в четвъртък, ще покаже дали има промяна в нагласите от ноември.
Спадът на производството през октомври се дължи основно на ремонта и поддръжката на авиационно и космическо оборудване (с 21.5% на месечна база). Секторът е допринесъл за понижение на останалите производствени и ремонтни дейности с 5.4%. Спрямо година по-рано, индустриалното производство нарасна с 1.7%, а преработващата промишленост спадна с 0.1%.

Последни новини
Още от Новини