През 2016 ДЦК ще станат много ценни за банките

Даниел Стоянов, финансист за последната емисия ДЦК на МФ в „Пазари“ на Bloomberg TV Bulgaria, 8.12.2015

Министерство на финансите. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Министерство на финансите. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансистът коментира последния аукцион на 10-годишни ДЦК, като посочи, че доходността се е понижила.

„Ако погледнете сделките на вторичен пазар, имаше сделки на приблизително същите нива, на които мина аукционът. Това е в унисон с пазарните настроения в момента. Едно от любопитните неща е, че спредът спрямо немските книжа рязко пада и от 190 точки през ноември, вече сме малко над 170“, каза Стоянов.

„Едно от главните неща е решението на БНБ да въведе отрицателни лихви по свръхрезервите, които банките държат при нея. Това е много силен знак към финансовата общност, че ще трябва да инвестират парите си на по-нисък доход“.

Той коментира и перспективите на вторичния пазар на ДЦК, като прогнозира поскъпване на книжата: „Закупилите на първичен пазар биха държали книжата си и няма да са склонни да ги продават, защото алтернативата е или в БНБ на отрицателна лихва, или нещо още по-ниско доходно, тъй като ние сме на границата на инвестиционния рейтинг и даваме възможно най-добрата доходност в региона“.

„Критериите за капиталова адекватност също са в полза на ДЦК“, допълни той. „Ако си спомняте през 2018 вече има планове само ДЦК в местна валута да се третират като безрискови. Това е още един стимул за инвеститорите и за банките да купуват ДЦК в левове. Може би по-малък стимул да купуват в евра, каквито биха били външните облигации през следващата година“.

Стоянов коментира още възможността от БНБ да може да се възползва от правото да въведе отрицателни лихви върху свръхрезервите, като „малко е на границата на водене на парична политика“.

„Имат право и чрез други средства, като увеличение и намаление на минималните задължителни резерви, но в крайна сметка не могат да купуват ДЦК. Може да намалят лихвата, наказвайки банките, че държат при тях свръхрезерви, но не могат да купуват книжа, както купува Европейската централна банка. Така че ние сме свидетели на някакво междинно положение, което беше позабравено че може да се случи. Те имат право да плащат положителни лихви, според наредбата на БНБ, но не го правят и не са го правили никога“.

„Вероятната причината за това решение е, за да покрият загубите от държаните във валутния резерв еврови облигации“, каза още Стоянов.

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини