Петролът и влакчето на ужасите

Майкъл Евъри, директор анализи на финансовите пазари Rabobank

Агбами FPSO на Chevron Corp. в делтата на Нигер, Нигерия, 2 декември 2015. Photographer: George Osodi/Bloomberg Агбами FPSO на Chevron Corp. в делтата на Нигер, Нигерия, 2 декември 2015. Photographer: George Osodi/Bloomberg

Перспективата за петрола - коментар на Майкъл Евъри, директор "Анализи на финансовите пазари" в Rabobank от студиото на Bloomberg в Хонконг с Енджи Лау, Ришаат Саламат и Зеб Екарт на 8 декември 2015.

През 1997-1998-1999 цените паднаха до 10 долара за барел, а след това скочиха до 150. В подобна траектория ли се движим отново? Как виждате нещата?     

Нека сме честни. Краткосрочно по-вероятно е да продължи спадът. Силно съм убеден, че много инвестиционни банки имат огромни екипи - 10-20-50 души, които анализират петрола. Единствената им задача е да прочетат погрешно данните.
Ние в Rabobank сме по-ефективни. Имаме само един човек, който прави петролните прогнози.


Да, цената скочи до 150, но заради Китай. А къде е сега Китай? Китай не е сигурен. Продължава да потребява петрол, няма друго решение, няма чиста енергия. Използва въглища, но не потребява достатъчно, както през 2008.

Така е. Виждаме го във всички суровини. Що се отнася до петрола обаче трябва да мислим за политическия фактор. Всички знаем, че саудитците го предизвикват и видяхме как на последната си среща ОПЕК не успя да се разбере за намаляване на производството.

Освен ако не намерят политически решение, цените ще продължат да сочат надолу и инфлацията ще пада с тях.

Саудитците са най-големите производители в света. Следихме миналата седмица ОПЕК много внимателно. Има ли някаква промяна в парадигмата? Или пък това е бизнес, както обикновено. Много се говори, че виждаме нищо съвсем различно в ОПЕК и Близкоизточните производители на петрол.

В момента никой не знае точно каква е вътрешната динамика на саудитците и ОПЕК. На мен като външен човек ми се струва обаче, че структура започва да се пропуква. Те не са блокът, който бяха. Освен това имаме и шистов газ в САЩ и той също натиска цените.

Но не е така надежден, нали? Разходите за добив на шистов петрол са доста по-високи.. Някои твърдят, че шистовият петрол не е икономически обоснован при цена под 60 долара. Но тези производители са доста устойчиви.

Бяха. В голяма степен това се дължи на нулевите лихви. Ако започнат да се вдигат ще се изненадате колко много проекти изведнъж няма да изглеждат така надеждни, както преди.
Това е друг фактор, който трябва да се отчита.
Но като цяло бих казал, че в краткосрочен план трудно виждам как енергийните цени ще скочат. Накрая ще го направят, защото нищо не е праволинейно.
 

 

Последни новини
Още от Новини