Обама поиска помощта на Силициевата долина срещу тероризма

Коментар от Сан Франциско на Алекс Стийл от West coast wake-up

Алекс Стийл от West coast wake-up от Сан Франциско коментира заедно с Енджи Лау и Брад Стоун молбата на президента на САЩ към Силициевата долина да помогне в борбата с тероризма.

 

Президентът на САЩ Барак Обама призова технологичните компании от Силициевата долина да се включат в борбата срещу Ислямска държава/ДАЕШ

"Наредих на Държавния департамент и Министерството на вътрешната сигурност да преразгледат политиката за безвизов режим поради която жените-терористи от Сан Бернардино първоначално са влезли в страната.

Затова призовавам президенти на високотехнологични компании и лидери в областта на сигурността, да попречат на терористите да използват технологиите, за да избягат от правосъдието", каза Обама на 6 декември.

Хилъри Клинтън се изказа доста остро по темата: пред института Брукинс във Вашингтон каза, че високотехнологичните компании трябва да забранят достъпа на репортери, свързани с Ислямска държава.

"Нуждаем се от помощ от Facebook, Youtube и Twitter. Те не мога да позволяват набирането и насочването на тези атаки, или проповядването на насилие от тези потребители. Те трябва да ни помогнат като свалят подобни изявления и призиви веднага, щом бъдат качени", каза тя.

Технологичните компании досега не казаха почти нищо, но можем да предвидим какво ще кажат: че досега вече са направили много. Ограничили са пропагандни видеа, заплахи за насилие, кадри на насилие. Не можеш да качиш такива неща в YouTube, Facebook или Twitter – тези сайтове се справят доста добре със свалянето на тези клипове. Следващият въпрос е дали трябва да спират групи като ИДИЛ да организират и набират членове в тези мрежи и тук нещата стават наистина сложни.

Те ще кажат, че не можем да ги поставим в позиция да преглеждат милиони, дори милиарди постове всеки ден и всяка седмица, и да преценяват кое представлява подобен екстремизъм. Ще кажат, че е твърде трудно и имат право. Ще посочат принципи на свободата на словото. Тук не става въпрос само за ислямски или мюсюлмански екстремизъм, а за всякакъв вид екстремизъм и въпросът кое представлява опасно поведение са много трудни.

 

До каква степен трябва да бъдат замесени тези компании и до колко правителството трябва да бъде намесено в преглеждането на тези съобщения.

Мисля, че правят каквото могат и съществува въпросът дали е практично и дали е възможно да се преглеждат милиони постове на ден, за да разберат кое е позволено и кое не.

Когато хората започнат да мислят по-трезво, ще видим, че тези въпроси са много сложни.

Ако вярвате, че хората трябва да могат да говорят свободно и да се организират свободно онлайн, а в същото време искат да запазят и конституционните си права, ще бъде изключително трудно за постигане.

 

Брад, това обаче е различно от технологични компании, които ползват криптиране, като Apple. При тях е невъзможно неща като imessage и facetime да бъдат следени. Така че има разлика между контролиране и да не направиш невъзможно за хората да виждат какво има в тези съобщения.

По въпросът за криптирането, което обсъждаме от 20 години, учените казват, че ако намалим  нивото му, отваряме вратата за всякакви незаконни дейности. Технологичната индустрия е обединена и твърда в позицията си, че нивото на криптиране не трябва да бъде намаляно, администрацията на Обама е на тяхна страна и ще видим дали натискът ще се усили.

 

Последни новини
Още от Новини