Синдиците на КТБ продават банка "Виктория"

Решението е на Фонда за гарантиране на влоговете, който ръководи процеса по несъстоятелността на КТБ

Корпоративна банка Корпоративна банка

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, съобщи, че е дал разрешение на синдите на „Корпоративна търговска банка“ АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), да започне процедура по продажба на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД. Продават се и всички вземания на КТБ АД (н) от ТБ „Виктория“ ЕАД, съобщиха от фонда.

ТБ "Виктория" бе поставена под специален надзор заедно с банката майка през юни 2014. Тя е 100% собственост на КТБ.

Банката бе отворена през декември 2014, малко преди изтичане на специалния надзор. За да осигури ликвидност, БНБ организира продажбата на част от кредитния портфейл на три банки - Токуда, Сосиете женерал Експресбанк и Централна кооперативна банка. Преди това "Лев инс" и Банк Российский Кредит" обявиха, че има интерес към покупката на банка „Виктория", но до развитие не се стигна.  

ТБ "Виктория" има активи към 30 септември от 171 млн. лева и загуба от 7.4 млн. лева.

Решението означава, че синдиците започват процедура, която е на състезателен принцип, обясни пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Валери Димитров, член на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. По принцип такава процедура е изключение, предвидено в закона, тъй като забавянето може да доведе до увреждане на масата на несъстоятелността, стана ясно от неговите думи.

"Става дума за продажба преди да е одобрена програмата за осребряване. Това е право от масата по несъстоятелността с бързо намаляващата стойност. И затова е решено тази продажба да стане колкото може по-скоро", допълни проф. Димитров.

В отговор на въпрос за срока и процедурата, той посочи, че това е в правомощията на синдиците. "Не сме им давали конкретни предписания, защото те си имат свобода на преценката", обясни юристът.

 

Последни новини
Още от Новини