Какъв е ефектът на петрол за $40

Майкъл Меткалф, директор макростратегии State Street Global Markets

Петролният терминал на PT Pertamina, Джакарта, Индонезия. 30 ноември 2015. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg Петролният терминал на PT Pertamina, Джакарта, Индонезия. 30 ноември 2015. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg

Майкъл Меткалф, директор макростратегии State Street Global Markets, Гай Джонсън и Джоната Феро от Bloomberg коментират ефекта от петрол под 40 долара за барел.

 

Майкъл, мислехме, че петролът се стабилизира, но се оказа, че грешим. Той продължава да спада, заедно със суровините, къде е дъното?

 

Явно не тук. Хората очакваха, че ОПЕК ще направи нещо с доставките, но те не го направиха и това остави натиска. Обвързваме се със слабите китайски данни от вечерта, а търсенето също е отслабено. Това със сигурност не е много добре за световния изглед в момента, както и по отношение на инфлацията. Точно се бяхме зарадвали, че инфлацията се връща, но ако всичко продължава да пада, това няма да се случи. Поне с общата инфлация. 

 

Като погледна към корпоративния пазар и липсата на сделки, ако махнем сделката Shell-BG, тя е почти една трета от сделките в енергийния сектор. Тези хора искат сигурност и в момента не я получават, нали? След като слязохме от 100 до около 40, хората  говорят дори за 20. Кога ще видим обемът от сделки в енергийният сектор отново да се увеличи, Майкъл?

Преди около 6 месеца търсехме стойност в енергийните акции и свързаните суровини изглеждаха евтини. Както и вие казахте, просто трябва да намерим стабилност, а тя е най-вероятно да дойде от глобалното търсене. Знаем, че има излишък в предлагането, може би то не спадна толкова, колкото си мислехме при тези обстоятелства като срещата на ОПЕК. Ако световният растеж достигне 3% през следващата година, което не е толкова далече от прогнозите, ще бъде това, от което се нуждаят суровините, за да се стабилизират. Тогава, увереността, че наистина ще растем с 3% ще се върне, както и обемът на сделките.

 

Още много дълго време ще имаме излишък на пазара на петрола, а след това ще трябва да използваме тези запази, които сме натрупали и които се запълват все повече и повече. Опашката от това ще бъде огромна, нали?

Но цените се  приспособяват към това, нали? От гледна точка на инвентара и предлагането, ситуацията е добре позната и просто трябва да имаме увереност от гледна точка на търсенето, което наистина ще се върне. Все още очакваме производителите на Shell да се приспособят. Обемът на производството им падна, но може би не толкова, колкото всички очакваха.

 

Суровинният индекс на Bloomberg спадна до 99, той показва не само петрол, но и желязна руда, мед, почти всичко. Страната с търсенето – от къде идва този постепенен световен прираст.

Преди днес можех да кажа Китай, но вижте, световната икономика е във фаза на приспособяване. За последните 5 поредни години, прогнозата на всички за световния растеж е над 3% и  грешахме 5 години под ред, така че в момента икономиката се приспособява

 

Звучи сякаш това е прогноза на Централната банка, нали Майкъл?

Не, това е частният сектор, явно и всички те са объркали прогнозата. В момента обаче всички се настройваме към факта, че свиквахме китайската икономика да расте с повече от 6-7% на годишна база.

 

И все пак от къде идва увеличението в световното търсене? От Съединените щати ли, защото вече определихме как изглежда икономиката им. В Европа всеки си мисли, че икономиката там ще се подобри. Интересното е, че нобеловият лауреат Ангъс Дийтън вчера каза, че Европа ще претърпи шок като резултат от кризата с бежанците, така че няма да е и Китай. От къде идва растежа, къде е двигателят, кажи ни какво още трябва да се случи, за да добавим към Съединените щати?

Успях ли да избегна въпроса миналия път? По отношение на потребителското търсене, световното търсене ще продължава да се върти около САЩ. Потребителите там лесно могат да достигнат 3% през следващата година. Що се отнася до Европа, тя се справя добре от гледна точка на потребителите. Можете да го видите от сутрешните данни за БВП. Да, съществуват рискове за изгледа там, но те винаги съществуват, а потребителското търсене се увеличава.

Ето как ЕЦБ се вписва в тази картина – Европа е една от малкото страни, която не е пропуснала или почти не е пропуснала прогноза за БВП през миналата година. Така че има двигатели на растежа, просто не са толкова забележителни, колкото бяха.

Последни новини
Още от Новини