Таен запис заплашва опозицията на индонезийския президент

Крис Брумит от Bloomberg News Indonesia с коментар за корупционните схеми в Индонезия, разкрити в таен запис

Разкрития за корупция в Индонезия Разкрития за корупция в Индонезия

Крис Брумит, Bloomberg News Indonesia: Става дума за принудително отнемане на акции на PT Freeport, Индонезия. Миналия месец излезе таен запис, в който се чуват три гласа. Твърди се, че единият от тях е на Сетия Нованто, говорител на индонезийския парламент, местният ръководител на PT Freeport, Индонезия, който е бивш заместник-директор на разузнаването и богат индонезийски бизнесмен. Обсъждали са отнемането на акции, като от време на време са споменавали и имената на президента, вицепрезидента и министъра на сигурността. Нованто отрича неправомерни действия, но парламентът стартира разследване и по-късно ще даде изявление.

Основното заключение е, че кариерата на говорителя на парламента е в риск. Говорих с вицепрезидента миналата седмица и той каза, че би трябвало да подаде оставка, защото е загубил доверие. Ако това се случи, предполагам, че ще бъде нещо положително за Джакови, тъй като Нованто е член на опозиционната партия. Откакто Джакови е на власт, парламентът го подкрепя малко повече. Така че това е възможност за него да затвърди лидерските си позиции, а това би довело до подобряване на перспективите за икономически реформи.

На пръв поглед нещата са доста неясни. Не са повдигнати никакви обвинения, а главният участник отрича вината си, но мисля, че това засили усещането, че в Индонезия съществува корупция, политическият елит работи единствено за собствените си интереси и финансови облаги, така че на това ниво за индонезийците стана още по-очевидно, че записът е интересен с това, че се е случил тайно и досега съдържанието му не е било разкрито. Определено се обсъжда от медиите, опозицията и гражданското общество,  на които е известно какво се случва. 

 

Последни новини
Още от Новини