Рекордно бягство на капитали от Турция

Capital Economics прогнозира увеличаване на загубитe на облигациите и лирата

Изборите в Турция. снимка: Bloomberg Изборите в Турция. снимка: Bloomberg

Чуждестранните инвеститори продължават да изтеглят пари от Турция след рекордното поевтиняване на акциите и облигациите тази година.

Инвеститори от чужбина са изтеглили 7.6 млрд. долара от активи през 2015, включително 1.4 милиарда миналия месец, след като партията на президента Реджеп Тайип Ердоган си върна мнозинството в парламента и това първоначално предизвика ръст на активите на страната. Спадът се възстанови, след като войната в съседна Сирия и руските санкции заплашиха икономиката с мащаб 720 млрд. долара. 


Вероятно ще последват нови разпродажби и отстъплението на лирата, която е на път да отбележи най-голям годишен спад от 2008, ще се задълбочи според Capital Economics Ltd. и SEB AB. 


Турция има най-големия дефицит по текущата сметка, като процент от БВП, сред Г20. Растат опасенията, че след победата на изборите новото правителство може да поднови натиска над централната банка за понижаване на лирата. 


Високото ниво на външния дълг прави икономиката уязвима на промяна на инвеститорските настроения, при повишаване на лихвените проценти в САЩ. Доходността на 10-годишните държавни облигации се повиши с два базисни пункта до 10.30%.


След обяд лирата се понижи 2.9050 лири за долар.
Пер Хамарлунд , главен стратег за развиващите се пазари в SEB в Стокхолм, прогнозира, че валутата ще падне с 3.7% до 3 лири за долар в краяна декември. Според Capital Economics тя ще се понижи с 11% до 3.25 в края на следващата година, което е по-лошо от средната оценка в Bloomberg survey от 3.08 лири.

Последни новини
Още от Пазари