Поглед върху изгледите за растеж в Китай

Хайди Люн от Bloomberg с коментар за китайските компании, листнати в САЩ, и на какво разчита китайската икономика

Изгледи за растеж в Китай Изгледи за растеж в Китай

Хайди Люн, Bloomberg: Президентът Си Дзинпин обяви иновациите в технологиите за важна част от петгодишния план, китайската мечта, голямата промяна.

В основата си това е възстановяване на баланса за Китай като „фабриката на света“, модела за растеж, индустрията и производството – нещо, което се опитват да постигнат през последните няколко години и развиват бурно. Съществува дебат дали това се случва достатъчно бързо, за да компенсира слабостите в производството. Знаем, че услугите, например, бележат ръст, за разлика от индустриалното производство и износа.

Да погледнем данните от китайско-американският фондов индекс. Наблюдаваме възстановяване от летния разгром, който започва в Шанхай и Шънджън и усещането се разпространява до листвания на Китай в САЩ, което доведе до притеснения за инвеститорите. Бих искала да покажа кои са големите победители тази година. Китайските ADR-и са листнати в САЩ, напримерто NetEase – най-голямата електронна поща в Китай, които имат и онлайн игри, бележат ръст от 80%. Ctrip са нагоре с 31%, JD.comконкуренцията на Alibaba  - с 9%, въпреки спада през лятото. Всичко това е на фона на впечатляващи печалби: две трети отбелязват печалби от юли месец насам, като три четвърти от тях са технологични. Това наистина показва ако не промяна към новия сегмент на новата икономика, то поне как инвеститорите усещат откъде ще дойде бъдещият растеж. Това няма да стане от финансовия сектор или от индустрията – повечето такива компании, ако не всички, пропуснаха прогнозите за печалба през последното тримесечие.

Нещата никога не са еднозначни за Китай. Американските и останалите чуждестранни инвеститори започват да го осъзнават, защото дори когато говорим за интернет, технологичния и сектора на иновациите, въпреки че Китай е красноречив, че има желание да стимулира ръста, упражнява изключителен контрол върху сектора. Критиците недоумяват как една индустрия би могла да процъфтява, ако правителството контролира Интернет, налага цензура и т.н. Освен това, виждаме много силна конкуренция в китайския технологичен балон, който според някои прогнози е много по-лош от американския.

Цените са много високи, но също и конкуренцията. Например Didi Kuaidi или китайският UBER – те изхарчиха толкова много пари, за да се опитат да постигнат пазарен дял. Toзи губещ модел да се повтаря сред много китайски технологични компании и това е нещо, за което инвеститорите трябва да внимават, що се отнася до това как ще се отрази на бъдещите печалби.

  

 

Последни новини
Още от Новини