ОПЕК направи както искаха саудитците

Коментар на Зеб Екарт от студиото на Bloomberg

Зеб Екарт от студиото на Bloomberg в Хонконг коментира резултатите от срещата на ОПЕК в петък, 4 декември 2015 с Енджи Лау от студиото в Хонконг.

 

Някои казват, че това е краят на ОПЕК, какъвто го познаваме. Какъв е смисълът от картела, щом не успяват да решат нищо. Това заседание бе напрегнато, дълго, продължи с часове по-дълго от обикновено.

И накрая Саудитска Арабия направи както искаше.

Политиката на Саудитска Арабия "да продължаваме да помпаме, за да изтласкаме останалите от пазара" се наложи. Членовете на ОПЕК го приеха.

Аргументът на Саудитска Арабия и следователно на ОПЕК е, че искат да запазят пазарен дял и че не могат да се намесват в цените.

Знаем, че цените на петрола продължиха да се сриват. Това има опустошителен ефект на финансовите позиции на някои от тези страни като Саудитска Арабия, но освен това тези страни са изправени пред предизвикателство. Защото - да не забравяме, че има конференция на ООН за климата в Париж и там много се говори как да се диверсифицират източниците от изкопаемите горива.

За голяма част от близкоизточните икономики това е нож с две остриета. Те са изправени и пред добивите на САЩ на шистов петрол, на производството от Канада и всякакви нови производства.

Но имат едно предимство - техният петрол е много по-евтин за добив - от земята или морското дъно. Това е конкурентното им предимство. Едно от многото.

 

Е, добре, по-евтино е, те имат конкурентно предимство, но дори и те в тази среда не могат да си позволят това да продължава вечно, нали?

Не могат. В случая на Саудитска Арабия, страна, в която силно системата на социална защита на гражданите е силно зависима от приходите от петрола, бюджетният дефицит тази година се очаква да бъде значителен. Страната субсидира програми за производство на петрол.

Появиха се предупреждения от МВФ и други - например от рейтинговите агенции за неустойчивостта на ситуацията.

В целия Близък изток виждаме диверсификация. Например ОАЕ призна публично, че играта с петрола е може би в последна фаза.

Саудитците, които са най-големите производители продължават да настояват да се запази пазарен дял.

Ще бъде много интересно да се види след една година дали спадът в маржовете ще продължи. Сега сме под 40 долара за барел.

 

Последни новини
Още от Новини