Какво означава пробивът на Националния фронт във Франция

Първи тур на регионалните избори на 6 декември 2015

Марин Льо Пен, лидер на Националния фронт, 23 юни 2015. Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Марин Льо Пен, лидер на Националния фронт, 23 юни 2015. Париж. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Каролин Конан от бюрото на Bloomberg в Париж коментира резултатите от регионалните избори във Франция на 6 декември 2015 с Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон на 7 декември 2015.

 

Крайнодясната френска партия Национален фронт спечели на регионалните избори. За пръв път избирателите отидоха до урните след ужасните атентати в Париж. Това е историческа победа за Националния фронт.

Да. Националният фронт се представи три пъти по-добре отколкото на последните регионални избори през 2010, когато спечелиха 11%.

Днес те имат 28% на национално ниво.

Това е първата страница на един от френските вестници в понеделник, Фигаро. "Шок" е заглавието, със снимка на Марин льо Пен.

Националният фронт води в 8 от 12 региона във Франция. В Нор-Па-д-Кале Марин льо Пен се справи много добре с 40%. Нейната племенничка в ЮИ Франция също спечели над 40%.

Разбира се, партията на Марин льо Пен изигра мигрантската карта и се основа на страха на французите от радикалния ислям.

Регионът Нор-Па-д-Кале има много висока безработица. Марин льо Пен каза снощи, че отново Националният фронт е станал първа партия във Франция.

"Хората казаха мнението си и с народа Франция вдигна глава. Този вот потвърди това , което прогнозираха сондажите, но което официалните анализаторите не искаха да допуснат.

Националното движение е без конкуренция и ние сме първата партия във Франция.

Ние обаче почти не сме представени в парламента", каза Марин льо Пен, лидер на Националния фронт.

Победата на първи тур не означава непременно, че Националният фронт ще спечели регионите на втория. Лидерът на социалистическата партия снощи каза, че двамата кандидати в двата основни региона, които са контролирани от Националния фронт ще се оттеглят за втория тур. Той иска да създаде "републиканска бариера", за да блокира Националния фронт от победа във втория тур.

 

Последни новини
Още от Новини