Готвят се нови правила за таксуване в столичния градски транспорт

Заместник кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов в "Бизнес старт", 7.12.2015

Дончо Барбалов, заместник-кмет на София. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дончо Барбалов, заместник-кмет на София. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка година увеличаваме приходите, без да променяме данъците, подчерта заместник кметът на София Дончо Барбалов пред Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира бюджета на общината за 2016.

Бюджетът на София е 1.180 млрд. лева, в това число 582 млн. собствени приходи и 190 млн. лв. от европейски средства. Останалите са от усвояване на сключени заеми и от делегираните бюджети, обясни Барбалов.

До пролетта ще има обща стратегия за данъците и таксите за следващите четири години, съобщи заместник-кметът.
Не спираме да работим за повишаване на събираемостта чрез звеното за събиране. Въведохме нови услуги за тези, които са съвестни данъкоплатци - всеки може да плаща онлайн или през страницата на НАП. Вече във всеки данъчен отдел може да се плаща за цяла София.

Разходите за почистване на града са 174 млн. лв. или с 26 млн. повече. Не предлагаме увеличение на такса смет, а разчитаме на други приходоизточници, обясни Барбалов.
Според него общините и МФ са близо до разбатотване на нова методика за определяне на такса смет и и възможно този процес да приключи до 2016.

Той нарече идеята да се плаща такса за коли с несофийска регистрация доста авангардна и не вярва да бъде приложена. Ценното е, че има идеи, добави Барбалов. 

По отношение на глобите за паркиране, той съобщи, че от началото на лятото общинска полиция работи активно по нарушителите на правилата, например, паркиращите на детски площадки. Наложени са над 3500 глоби. Първоначално събираемостта им беше 10%, а в момента е към 30%, каза Барбалов. 

Столична община подготвя цялостна система за таксуване в градския транспорт. Тази система ще е по-лесна за гражданите, защото ще имат електронен превозен документ за всички видове транспорт. А предимството за общината е, че ще може да се приложи по-гъвкава тарифна политика. От думите му стана ясно, че това не изключва промяна на цените за по-дългите разстояния. Таксуването ще се обвърже с време, разстояние, брой спирки. 
Що се отнася до цената, Центърът за градска мобилност ще представи анализ на разходите следващите няколко седмици, заяви Барбалов.

 

Последни новини
Още от Новини