Barclays може да съкрати 20% повече служители

Коментар на Шери Ан, Bloomberg

Шери Ан и Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг коментират съобщенията, че Barclays може да увеличи съкращенията в Азия.

Къде се планират съкращенията в Barclays?

Очакваме повечето съкращения в Азия. Може да ги обявят още другата година. Източниците ни казват, че азиатското подразделение, което включва Япония, Хонконг и Сингапур не е конкурентно и печелившо.

Например операциите в Азиатско-тихоокеанския регион генерираха миналата година приходи от 1,2 млрд. долара. За сравнение във Великобритания са имали 90 млрд. долара приходи.

Вижда се, че Азия изостава сред другите подразделения по света. Това забавя Barclays, които и без това тази година изгубиха 6%.

Съкращенията с 20% на служителите в инвестиционното банкиране ще бъдат направени в допълнение към сегашната програма за съкращаване на 7000 работни места до следващата година.

Да не забравяме, че в края на миналата година Barclays имаха 20500 служители в инвестиционното банкиране.

 

Съкращенията изглежда за основната тема в тази индустрия.

Определено. И други банки правят съкращения в неособено печелившите си подразделения и се насочват към по-конкурентните. Чухме миналата седмица за Morgan Stanley от наши източници. Те ни казаха, че банката смята да съкрати до една четвърт от служителите в подразделението за инструменти с фиксирана доходност.

И не само те, но и Credit Suisse, RBS и Nomura намалиха бизнеса си с инструменти с фиксирана доходност тази година.

Едва миналия месец Standard Chartered казаха, че ще съкратят 15000 работни места до 2018. Да не забравяме, че правят по-голяма част печалбата си тук, в Азия.

 

Последни новини
Още от Новини