АвтоВаз ограничава производството

Заводите няма да работят до 18 януари по неофициална информация

Заводът в Толиати. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg Заводът в Толиати. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Производството на автомобили от АвтоВаз ще бъде спряно по-рано от новогодишните празници. Това са съобщили пред Ведомости двама доставчици на компанията и други две добре запознати лица със състоянието на АвтоВаз. 

В Толиати всички конвейри, в това число и за сглобяване на автомобили за "Рено Нисан", ще бъдат спряни от 18 декември до 18 януари. В Ижевск, където работят по новата Лада Веста, замразяването на дейността на завода ще бъде в сила от 28 декември до 18 януари. 

Трябва да се посочи, че преди година, спирането на работата продължи от 31 декември до 18 януари. От Ведомости не са получили официално потвърждение от АвтоВаз и Рено-Нисан. Пред ТАСС обаче от АвтоВаз са посочили, че прекъсването от 18 декември не отговаря на истината, опровергавайки информацията. 

Сигнал за възможното прекъсване от 18 декември се появи обаче през ноември, когато в интернет изтече писмена кореспонденция между шефа на профсъюза и президента на компанията, добавят от руската медия. Замразяването на производствената дейност обаче не би следвало да се отрази на работниците, които ще продължат да ходят на работа. 

Крайната мярка е нужна на АвтоВаз, за да позволи на завода да не натрупва свръх складови наличности в условията на слабо потребление. Продажбите на автомобили в Русия са намаляли с една трета от януари до октомври 2015, а продажбите на Лада са се свили с 30%. В случай че търсенето остане слабо, от АвтоВаз могат да изпълнят и друга кризисна мярка, от догодина, а именно въвеждане на 4-дневна работна седмица. 

Аналититикът на ВТБ Капитал Владимир Беспалов коментира, че ръководството на АвтоВаз има много по-съществена задача – допълнително свиване на разходите, така че да излезе на печалба, в това число и за сметка на оптимизиране на персонала. От 2014 до октомври 2015 щатът е свит постепенно от 52 000 до 45 000 души.

Последни новини
Още от Новини