Франция вече не очаква бързо слизане на Асад от власт

Това заяви френският външен министър

Лоран Фабиюс, министър на външните работи на Франция. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Лоран Фабиюс, министър на външните работи на Франция. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Френският министър на външните работи Лоран Фабюс каза, че Франция вече не очаква сирийският президент Башар Асад да напусне преди започването на съгласуван политически преход, съобщава Bloomberg, цитирайки AFP. 

Борбата срещу ИД е „решаваща, но може да бъде ефективна само ако всички сирийски и регионални сили се съберат заедно“, каза Фабиюс в интервю за френският вестник „Прогрес“ публикувано на 5 декември. 

„Обединена Сирия предполага политически преход. Това не означава, че Башар Асад трябва да напусне преди прехода, но са необходими гаранции за бъдещето“, каза още Фабиюс. 

Първоначално Франция искаше незабавното слизане на Асад от власт, като начин да се прекрати гражданската война в Сирия. В същото време Асад има подкрепата на Русия. 

От атентатите в Париж от 13 ноември френският президент Франсоа Оланд смекчи позицията си спрямо бъдещето на Асад, докато се опитва да изгради международна коалиция за борба с Ислямска държава. 

Американският президент Барак Обама поиска свалянето на Асад като условие за политическия преход в Сирия. 

От Джералдин Амиел, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини