Беглец №4 от китайския „Списък на срама“ се предаде

Хуан Южун вече е в Пекин

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

През април Китай публикува „Списък на срама“, в който фигурират снимките и имената на 100 официални лица, които са заемали важни държавни постове в миналото, но в момента се укриват извън Китай. На 5 декември страната съобщи, че поставената под №4 в списъка Хуан Южун се е върнала доброволно в Пекин от САЩ. Тя се мести в САЩ през 2002 г., като преди това е била вицепрезидент на Пътната държавна агенция в провинция Хънан. 
Южун е обвинена в приемане на подкупи докато е заемала този пост. Снимки показват как Южун, придружавана от охрана, подписва документи в офис в Китай, след завръщането си от САЩ. 

„Списъкът на срама“ беше публикуван като част от антикорупционната кампания, подета от Китайският президент Си Дзинпин и връщането на Южун в страната показва, че тя дава резултат. Обвиняемите в злоупотреба с власт и приемане на подкупи в списъка са заемали високи държавни постове в индустрии като банкиране, телекомуникации, недвижимо имущество, петрол, автомобилостроене и много други.

„Върнах се в страната си, в дома си“, каза Южун при пристигането си и изрази увереността си в съдебната система на страната. 

Номер едно в списъка от 100 души е Ян Сиуджу, за когото също се смята, че е в САЩ. Той е обвинен в незаконно присвояване на 40 милиона долара. 

Пълния списък от 100 души можете да видите тук

Последни новини
Още от Новини