Ще започне ли хибридната епоха в Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg

Toyota Levin на автосалона в Шанхай, 20 април 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Toyota Levin на автосалона в Шанхай, 20 април 2015. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Стивън Енгъл, Bloomberg коментира популярността на хибридите в Япония с Ришаат Саламат от Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 4 декември 2015.

 

Хибридите не са особено популярни в Китай. Знаем ли защо?

Защото са прекалено скъпи и не използват същите изключения за регистрационните номера, които ползват електрическите автомобили. 

А те също са недолюбвани, защото нямат инфраструктурата за зареждане и в момента просто не е толкова удобно да имаш електрически автомобил в китайските градове. Правителството изключва тези, които си купуват електрически автомобили като тези от BYD или BMW i3 от лотарията за регистрационни номера.

С две думи, имате доста по-голям шанс да умрете в автомобилна катастрофа, от колкото да спечелите номер от лотарията в Пекин, който е 0,5%.

 

Вие имахте кола в Пекин, нали?

Да, така е, но се преместих там отдавна, преди тези ограничения да бъдат въведени. Когато през януари миналата година продавах колата си и напусках Пекин, всички ми приятели ми казаха да не си продавам регистрационния номер, защото той наистина струваше повече от колата.

Защото ако някога се върна да живея там и въздухът се изчисти, ще трябва пак да участвам в лотарията с номерата, или да си купя електрически автомобил.

Но да се върнем към новината -  хибридите не влизат тези изключения, но виждаме в градове като Тианджин и Гуанджоу – големи центрове за производство на автомобили, те си партнират с компании като Toyota, която им предлага част от технологиите си за развитие и производство.

В замяна на това тези градове за пръв път позволяват пробно на купувачи на Toyota Levin и Corolla хибриди да участват в лотарията за електрически коли.

 

Хората искат да знаят в кой производител да инвестират, който ще получи привилегии.

Току-що го намекнах, нали – Toyota наистина имат преднина.

Преди 10 години те представиха Prius, но не успяха да продадат много от тях. Мисля, че миналата година продадоха 1000 в Китай и 8 милиона в световен мащаб.

Ето един интересен цитат от президента на Toyota за китайския регион:

„Тойота прекара 10 години в подготовка. Тази година дава началото на хибридна епоха в Китай“, каза Хироши Ониши.

 

 

Последни новини
Още от Новини