ОПЕК отложи решението за съкращаване на квотите

Картелът ще обсъжда въпроса през юни 2016

Петролни хранилища в Индонезия. снимка: Bloomberg Петролни хранилища в Индонезия. снимка: Bloomberg

ОПЕК не взе решение за квотите и на практика узакони фактическото ниво на добива на петрол от 31.5 милиона барела дневно. В официалното решение, публикувано късно в петък, не се променя тавана на производството от 30 млн. барела, който обаче не се спазва през последните 18 месеца. Отказвайки се от това ниво, което е в сила от 2011 г., организацията на практика допуска неограничен добив, коментира Bloomberg. По-рано агенцията съобщи за увеличаване на квотите до 31.5 млн. барела.

Ще продължим да добиваме петрол в сегашните обеми, бе казано по време на пресконференцията. Според оценки в месечния доклад страните от ОПЕК са добивали 31.4 млн. барела дневно през октомври, надвишавайки квотите.

Новината идва на фона на очаквания за запазване или съкращаване на добива. Въпросът ще се разглежда отново на следваща среща през юни.

"Трябва да отчетем завръщането на Иран на пазара", заяви генералният секретар на ОПЕК Абдула ал-Бадри по време на пресконференцията, след почти седемчасовата среща.  Също така, производството се променя от време на време, така че ние решихме за отложим това решение за следващото заседание на ОПЕК." Иран ще се завърне на пазара в началото на 2016 с добив от 1 млн. барела.

От юни 2015 г. запасите в страните от ОИСР продължиха да растат, те надвишават петгодишните средни стойноси, се казва в комюникето на ОПЕК. Предлагането от страни извън ОПЕК ще продължи да намалява през 2016, а търсенето ще нарасне с 1.3 млн. барела дневно до 94.1 млн. след ръст с 1.5 млн. барела тази година.

ОПЕК реши преди година да запази производството, като се опитваше да принуди производителите с по-високи разходи да съкратят мащаба на своя добив. Саудитска Арабия, най-големия производител в групата, се противопоставяше на съкращаване на производството, освен ако страни извън ОПЕК не се присъединят към ограниченията. 

Петролът се понижи с 38% през последната година. Брент се ориентира към най-ниско ниво от десетилетия, след като на 24 август достигна $42.23.
Той спадна с 2.1% до $42.91 за барел в 2:19 p.m. Лондонско време, докато американският WTI падна с 2.9% до $39.90 при първото съобщение на Bloomberg, но след това се възстанови над 40 долара.

Вътрешен доклад на ОПЕК, до който се е добрал WSJ, твърди, че ако текущото производство остане без промяна на ниво 31.5 млн. барела дневно, все още ще има дневен излишък от 700 00 барела дневно. Това все пак е по-малко от излишъка от 1.8 млн. барела, които ОПЕК оцени за тази година. А ако се сведе добивът до тавана от 30 млн. барела, то ще има дефицит от 700 хил. барела. Но това няма да е достатъчно, за да изчисти вече натрупаните запаси.

Документът потвърждава твърдението на Саудитска Арабия, че едно съкращаване ще е неефективно, но е бил оспорен от Иран, Венецуела и Алжир.

ОПЕК включва Иран, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Венецуела, Катар, Либия, ОАЕ, Алжир, Нигерия, Еквадор и Ангола. Организацията осигурява една трета от доставките.

Обновена

Последни новини
Още от Новини