На Гърция няма да й е по-добре през 2016

Икономиката остава в „опасната зона”, каза бивш премиер-министър

Стачка в Гърция. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Стачка в Гърция. снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Сотирис Алексопулос помага на бедните и уязвимите, породени от гръцката икономическа криза откакто си загуби работата през 2010. Тази година започна да се грижи за нова група поразени хора: хилядите бежанци, пристигащи в Пирея, пише Bloomberg.

„Ние сме като тях, имахме същите нужди”, каза 65-годишният Алексопулос докато помагаше в раздаването храна и дрехи на 1 400 души, които пътуваха на нощния ферибот от о-в Лесвос – тяхната входна точка в Европа. „Ние сме бедняците, които правят нещо, за да помогнат на себе си”.

Алексопулос и мрежата от 350 доброволци са кулминацията на финансовата и хуманитарна кризи, които мъчат 28-членния Европейски съюз. Гърция - зависима от международна помощ от 2010, е също и мекият корем на континент, който трудно смогва да приюти близо деветстотинте хиляди кандидати за убежище, които стъпиха на европейските брегове тази година.

Както 2016 наближава, страната остава в риск от икономическа катастрофа, тъй като е беззащитна срещу потока от хора, бягащи от Сирия и други кризисни конфликти.

Опасна зона

„Гърция не е излязла от опасната зона”, каза Панайотис Пикраменос, който беше начело на служебно правителство през 2012, когато недостигът на пари рискува излизане от еврозоната. „В идните месеци ще има момент ‘действаш или умираш’”.

След шест години рецесия и остеритет икономиката все още е в каша. Банките ограничават изтеглянията на пари, пенсиите са орязани, а безработицата остава около 25%. Правителството разчита на все по-смаляващо се мнозинство в парламента, за да прокара законите, изискуеми в последния спасителен пакет. Но поне сделка имаше и парите потекоха.

Едва сега се усеща ефекта на последните бюджетни съкращения  и работниците проведоха втората обща стачка за по-малко от месец тази седмица. Мерките са резултат от драматичната капитулация на премиера Алексис Ципрас по време на 17-часовата среща през юли, когато колегите му от еврозоната отказаха да мръднат от исканията си.

Европейските лидери отдавна обърнаха внимание към спирането на потока от хора, бягащи от Сирия и терористите сред тях.  Възстановеният граничен контрол, въведен след клането в Париж, на практика ликвидира Шенгенското пространство за свободно движение на хора. Сирийски паспорт, открит у един от мъртвите терористи в атаките е бил регистриран на гръцкия о-в Лерос.

Гърция, която беше заплашена с изгонване от Шенген от някои европейски правителства, призова за общи европейски патрули по протежението на егейското крайбрежие по време на среща на външните министри в Брюксел в петък.

Просто преминават

Лерос е само на десет часа с ферибот от Пирея. Въпреки че икономиката се сви с една четвърт от 2010, страната се справи с притока, защото повечето не се задържат, каза Алексопулос. Отиват в бивша Югославия и после на север и запад към  Германия и Швеция.

„Поносимо е само защото преминават”, каза Алексопулос. „Ако потокът спре, Господ да ни е на помощ – и на тях”.

Гърция е похарчила 1.5 млрд. евро от все по-изтъняващия си бюджет, за да спаси бежанците, да им предостави покрив, храна и лекарства, каза по-рано тази седмица имиграционният им министър Йоанис Музалас. Страната започва да придобива достъп до европейските пари, отпуснати на страната за тази цел, но те не са достатъчни, каза той.

от Джонатан Стърнс, Маркъс Бенсасон и Елени Хрепа 

със съкращения

Последни новини
Още от Новини