Дацов: Емисията на 50 млн. евро нов дълг е странна

Любомир Дацов, член на Фискалния съвет, във "В развитие", 4 декември 2015

Любомир Дацов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Методологията на стрес тестовете може да засили негативните ефекти, става ясно от думите на Любомир Дацов пред Bloomberg TV Bulgaria. Ще се използва стандартна методология за извършване на стрес тестовете и за да има съпоставимост, ще се използва методологията в развитите страни. Но ако се стъпи на недостатъчно достоверни статистически данни и индекси, може да бъдат показани по-лоши резултати. Българският пазар е по-различен от големите западни пазари, каза той.

Финансистът коментира още последните решения на ЕЦБ и БНБ, както и емисията нов външен дълг за 50 млн. евро в полза на неназован инвеститор.

Генерирането на икономически растеж на база на парична политика, която облекчава достъпа до кредити, не е най-доброто нещо. Реалните проблеми остават и ЕЦБ отново ще бъде изправена пред въпроса как да стимулира европейската икономика.

Любомир Дацов се спря и на темата за въвеждане на отрицателни лихви от БНБ. Не бих казал, че това е тъй като ЕЦБ така прави и нашата централна банка повтаря този модел. Все повече и повече нарастват парите в наличност, увеличават се депозитите. Тенденцията е да се увеличават депозитите на бизнес предприятията, което е индикация за риск и проблеми в икономиката на България, а не в банковия сектор.
Щом предприятията спестяват, вместо да правят инвестиции, а инвестициите в България са на много ниско ниво - около 22% на БВП, което е крайно недостатъчно за растеж над 2%. Тези предприятия видимо нямат хоризонт и пазари и поради тази причина се въздържат от кредити. От друга страна, самите банки имат много по-внимателна политика на раздаване на кредити поради стрес тестовете. Нормално е парите в БНБ да растат, след като няма къде да отидат. БНБ също няма какво да ги прави и е нормално да сложи отрицателни лихви.

Той коментира и изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който по време на парламентарния контрол в петък заяви, че емисията нов външен дълг в размер на 50 млн. евро е била направена по искане на инвеститор. Министърът каза, че новият дълг е емитиран по пазарни цени (88% от номинала) и в отговор на критики, че тя е била на цени, които не са най-изгодните, обясни, че това, което се вижда като цени на платформите за търговия, са индикативни числа, обичайно различаващи се от реалната цена на сделката.

Обикновено такива сделки са част от по-голям пакет, каза той. Неявната информация е, че тези облигации са били прехвърлени на банка, която беше участник в пласирането на еврооблигациите през пролетта на 2015, каза Любомир Дацов.
Трудно ми е да коментирам, тъй като съм сигурен, че има анекси, които не съм виждал, уточни обаче той. Ако не е част от този общ пакет, да, тази сделка изглежда странна и поражда определени въпроси, допълни финансистът.

 

Чуйте още

[video]

Последни новини
Още от Новини