Борис Петров: Има разделение в ЕЦБ за нови стимули

Финансистът Борис Петров за решението на ЕЦБ, отрицателните лихви на БНБ и ДЦК във "В развитие"

Борис Петров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борис Петров. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на ЕЦБ бе в долната граница на очакванията и това предизвика реакцията на пазара, коментира финансистът Борис Петров в студиото на Bloomberg TV Bulgaria след като ЕЦБ понижи депозитната лихва до минус 0.3% и увеличи срока на количествените облекчения, но не оправда някои от останалите прогнози.

"Решението бе разочароващо, защото комуникацията на Марио Драги упорито подсказваше по-сериозен набор от стимули. И това накара пазарите от октомври досега да формират очаквания за нещо повече". Имаше прогнози за двустепенна система за облагане на резервите с отрицателна лихва, включително корпоративни облигации и облигации, обезпечени с кредитни вземания, включително облигации, които попадат под формата на проблемни активи. 

Това подхранване на очакванията доведе до инкорпориране на едни много сериозни мерки в цените на активите и валутния курс.

Мотивацията на това решение е отдалечаването на периода, през който прогнозираната инфлация на ЕЦБ ще конвергира към очакваната цел на банката от 2%. Този период  малко се отлага, но това не е толкова сериозно отклонение, за да накара целия УС да застане зад по-сериозни стимули.

Хардлайнерите - прибалтийските и германските представители, бяха доста скептични за сериозна промяна на монетарните стимули, припомни Петров. Последните данни от октомври досега показаха, че европейската икономиката и износът не са засегнати толкова сериозно от забавянето на Китай.
Разделението в УС е продиктувано от това, че перспективите пред еврозоната налагат толкова агресивни стимули, които насърчават по-високата склонност за поемане на риск от инвеститорите.

Марио Драги все пак подсказа, че са възможни нови стимули, ако това се налага. Фактът, че има членове, които не подкрепят монетарни стимули, те няма да подкрепят мнозинството, ако ситуацията в собствената им страна не ги налага. Важна е икономическата активност в Германия, където последните данни са малко по-добри от очаквания, а в прибалтийските държави монетарните стимули са "абсолютно излишни, даже опасни". Холандия и Испания също се развиват добре, обърна внимание Петров.

Чуйте още коментара на Петров за отрицателните лихви на БНБ и пазара на ДЦК:

 

Последни новини
Още от Новини