Бенчев: Петролният пазар започва битка за Европа

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация за цената на петрола в „Бизнес старт“, 4.12.2015

Светослав Бенчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светослав Бенчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на петрола ще се запазят на настоящите стойности през идните месеци, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на „Бизнес старт“, Bloomberg TV Bulgaria.

Саудитска Арабия обеща да се вслушва в мненията на останалите членове на картела, за да запази целостта му, а Европа показва признаци на съживяване и именно там ще има засилена конкуренция, каза още Бенчев.

Очакванията са, както винаги, предстоящата среща на ОПЕК да бъде доминирана от Саудитска Арабия, която е „лидер в картела“, каза Бенчев, но вече има някои сигнали за промяна добре познатата ситуация: „дори и тя поставя вече въпроса за намаляване на квотите“.

По думите му, обаче, Саудитска Арабия, иска усилията да бъдат разпределени не само върху страните в ОПЕК, но и върху останалите петролни държави, „най- вече Русия и Мексико“. САЩ е изключена от тези коментари.

„Дали това ще се случи? Аз лично съм песимист. Ще бъде доста трудно да се убедят тези страни да намалят добива на петрол“, скептичен бе Бенчев.

„Това, от което най-вече зависят цените на пазара на петрол, са търсене и предлагане. В момента има свръхпредлагане и ограничено търсене. За това цените са ниски. Фактът, че Ислямска държава предлага петрол на ниски цени не е структуроопределящ, а пренебрежим, като фактор“, обясни специалистът.

Според него, дали връщането на Иран на петролните пазари, след като отпаднат санкциите, ще окаже сериозно влияние върху пазара, зависи от инфраструктурата, на която може да разчита Иран.

„Знаем, че Иран има капацитет да предложи сериозни количества суров петрол на пазара, което ще подбие допълнително цената на суровия петрол“, каза Бенчев.

„Очаквам засилена конкуренция в Европа. Завръщането на Иран ще бъде много важно, но въпросът е точно кога ще се случи това. Вероятно ще се случи във второто или трето тримесечие на идната година. Тогава ще направим оценка“.

Експертът подчерта, че Европа започна да показва признаци на съживяване, въпреки кризите, които преживя и преживява. По думите му, китайската икономика, от друга страна, започва да издиша, ръстът й не е такъв, какъвто се очакваше. „Така че именно Европа ще бъде пазарът, за който ще бъде битката през следващата година“.

В САЩ добивът на петрол е предимно шистов, но по думите на Бенчев, при настоящите нива на цените на петрола и особено ако цената падне още, шистовият петрол определено ще се ползва с някои предимства пред конвенционалния петрол.
Сериозен проблем, обаче при тази цена започва да бъде и конвенционалният добив: „Защото, за да може един кладенец да бъде разработен, трябват доста инвестиции, минава и доста време, около 5-6 години, което може да постави на изпитание бъдещето на конвенционалния петрол. В този смисъл смятам, че шистовите находища са в доста по-добра позиция“.

„Не очаквам да видим цени под 30 долара. По-скоро цените ще се запазят към настоящите стойности“, прогнозира Бенчев. Що се отнася до балансиране на търсенето и предлагането, той каза, че „ако има някакво намаление на квотите, с около 1 млн. барела дневно, това трябва да се случи в началото на следващата година. Ако не, тогава нещата ще останат така до средата на следващата година“.

Последни новини
Още от Новини