Защо Япония прави свой стелт

Крис Купър Bloomberg news

Крис Купър и Ришаат Саламат коментират защо Япония иска да направи свой стелт в студиото на Bloomberg в Хонконг на 3 декември 2015.

14-метровият самолет с двигатели от IHI Corp. ще струва 40 млрд йени ($324 млн) за разработка, каза Хирофуми Дой, ръководител на проекта от Министерството на отбраната на Япония. ATD-X /Advanced Technology Demonstrator X/ може да замени F-2, каза Такаширо Йошида, директор в Министерството.

 

Защо Япония иска собствен стелт?

Има голям бум на стелт самолетите през последното десетилетие.

Русия пуска първият през 2010, Китай ги последва и пуска своят самолет през 2011 година, те дори пускаха втори миналата година. Япония иска да влезе в играта, за това разработва тази нова технология, за да може да се противопостави на такъв вид война в бъдеще.

 

Ще ни разкажете ли повече за стелт самолетите?

Те имат две важни характеристики. Цялостната идея е да се избегне засичането им от радарите. Има два начина. Първият е да направят самолета много гладък.

Има много малко материали, които отразяват сигнала от радара. Могат първо да поставят оръжията в самият самолет.

Когато си представяте изтребител, той е с ракети прикрепени за крилата, но не и този, в който  бомбите са в самолета.

Второто, което могат да направят е да използват материал, който абсорбира сигналите на радара.

За пример японският кокпит на покрива има дебело парче пластмаса покрит със специален слой, който помага за абсорбирането на сигналите, изпращани от радара. Вместо да изглежда като самолет, прилича на малка птица.

Някои критици казват, че може да изглежда като малка птица, но не се виждат често птици, които летят със 700 мили в час. Все пак тази технология не ги прави невидими, а трудни за забелязване.

 

Япония се опитва да замени F2 и новият изтребител може да се превърне в основата за това, също така се покачва и степента на национализма по тази причина. Нека чуем коментара на представител от министерството на отбраната на Япония.

"Замяната на F2 с изтребител японско производство би могло да бъде опция.

Подобряване на японската авиационна технология е ключ към  бъдещето развитие на японската отбрана. Стелт самолети са разработвани в Русия и Китай, ние трябва да разработим наш собствен, за да сме конкурентноспособни", каза Хирофуми Дой, ръководител на проекта от Министерството на отбраната на Япония.

 

До какво ще доведе това, Япония ще разработят ли свой собствен  стелт изтребител?

Имат три варианта

  1. Могат да използват технологията и да я разработят, а след това да решат да направят свой собствен стелт изтребител.
  2. Да се обвържат с някого като САЩ и да я разработят заедно
  3. Да купят отвън.

Япония все пак е поръчала 40 броя F35, които са стелт изтребители от САЩ и ще бъдат доставени в следващите няколко години.

Решението за замяна на тези F2 ще бъде взето в края на март 2019 година. Все още имат време да разработят технологията и да решат какво ще правят.

 

Последни новини
Още от Новини