МВФ обмисля нова програма със заеми за Гърция

Фондът обаче държи на условията си

Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

Международният валутен фонд каза, че ще започне да обмисля нов заем за Гърция, когато европейските власти се съберат през следващия месец за първия формален преглед на последната си спасителна програма за Гърция.

Политическите дискусии през този месец ще бъдат последвани от прегледа от Европа, „който е планиран за януари, когато и фонда може да се присъедини“, каза Гери Райс, главният говорител на МВФ на 3 декемри по време на планиран брифинг пред пресата във Вашингтон. „На базата на тези дискусии ще финализираме цялостната си оценка и анализа на устойчивостта на дълга“.

Програмата, която Гърция има с МВФ на стойност 28 милиарда евро, приключва през март, но от фонда не са отпускали средства за Гърция от юни 2014. Райс каза, че всички евентуални бъдещи пари за Гърция ще бъдат разпределени под формата на нова програма със заеми, за която ще се преговаря с гръцкото правителство. През миналата седмица правителствата на страните членки на еврозоната одобриха плащане от 2 милиарда евро от Европейския стабилизационен механизъм, като част от 86-милиардната спасителна програма, договорена през годината. 

Райс подчерта, че позицията на МВФ, че Гърция трябва да следва икономическите реформи и страните членки на еврозоната трябва да се съгласят на дългови облекчения преди фондът да отпусне пари. 

От Андрю Майеда, Bloomberg 

 

Последни новини
Още от Новини