Членки на ОПЕК надигат глас за намаляване на производството

Саудитска Арабия иска участие на страни извън ОПЕК

Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Страните членки на ОПЕК, страдащи от липсата на свежи пари, като Венецуела и Иран увеличават напрежението върху Саудитска Арабия за намаляване на производството на петрол. Въпреки това най-големият производител остава против намаление освен ако държави извън ОПЕК не се присъединят. 

Година след като Саудитска Арабия реши ОПЕК да запазва пазарния си на петролния пазар дял вместо да ограничава производството, суровината се търгува близо до 6-месечно дъно и не успява да се възстанови след сриза в цената от лятото на 2014 г. Венецуела и Еквадор пледират за споразумение за намаляване на производството на срещата на ОПЕК на 4 декември във Виена. 

Приглушените критики на някои членки на ОПЕК на срещата през юни, като Венецуела, Еквадор, Алжир, Ирак и Иран се засилват и те се събраха ден преди срещата, за да увеличат подкрепата към намаляване на производството. 

„Членките на ОПЕК загубиха толкова много пари, изглежда няма да можем да променим ситуацията в краткосрочен план, необходима е дългосрочна стратегия“, каза петролният министър на Иран Биджан Зангане. От своя страна Иран няма приеме да произвежда под 4 милиона барела петрол дневно след вдигането на санкциите. Такова беше нивото на производството на Иран преди налагането на санкциите срещу страната. 

Венецуела ще предложи намаляване на производството на ОПЕК с 5%, пише вестник Correo Del Orinoco цитирайки президента Мадуро. 

„Трябва да стигнем средно ниво на производство от 30 милиона барела на ден; така ще получим реакция от пазара“, каза петролният министър на Еквадор Карлос Пареха. 

Саудитска Арабия може и да предложи намаляване на производството с 1 милиона барела на ден, според Energy Intelligence, но само при условие, че и производители извън ОПЕК участват. 

Нито един такъв производител обаче не дава индикации, че ще се съгласи. Енергийният министър на Русия Александър Новак каза на 3 декември, че страната не смята, че намаляване на производството е осъществимо. 

Иран в лицето на петролния си министър Зангане каза, че ОПЕК не трябва да чака сътрудничество от страни, които не са членки на организацията и да вземе решението самостоятелно. 

От Хавиер Блас, Найла Разук и Ваел Мади, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини