Занков: Очакваме ръст от 200 хиляди руски туристи

Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма пред Bloomberg TV Bulgaria.

Константин Занков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Константин Занков. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има ръст на руските туристи тази година, но все пак трябва да гледаме реалистично и да водим добра комуникационна политика на този пазар, каза той.

Той коментира очаквания ръст на руските туристи у нас след наложеното ембарго от Русия и адекватна ли е туристическата комуникационна политика на България в „Светът е бизнес“, 2.12.2015.

“Трябва да имаме адекватна маркетингова политика от страна на държава, както и добра маркетингова политика от страна на бизнеса с пакети, които са реално подходящи за руски туристи“.

„Руските туристи все по-често започнаха да организират и индивидуално своите пътувания. Туроператорите поемат основната част от туристическия поток, но един хотел, който умело използва он-лайн маркетинга може да разчита и на голям брой индивидуални резервации“.

„Очакванията ни за ръст на туристическия пазар в бъдеще са базирани на увеличения брой на руските туристи“, заяви Занков. Той обаче каза, че ще се разчита и на ръст при гостите от Германия.

„По принцип при немските туристи се наблюдава непрекъснат умерен ръст. Възвръщаме си позициите на немския пазар, като се увеличава и броят на дестинациите, които се посещават.“

„Очакваме и добър зимен сезон, като към момента основните надежди за ръст са свързани с туристите от Балканите“, каза още Занков.

„България се харесва, като дестинация, но в някои отношения сме несравними с Турция. Южната ни съседка има огромно количество петзвездни хотели, луксозно хотелиерство на много ниски цени“.

„България също разполага с много добра хотелска база, но това, което трябва да подобрим е качеството на туристическото обслужване. Това се знае от целия бранш. То дразни всеки един турист, включително и руския“.

Според Занков е важно да се знае, че „руският турист пътува изключително много със семейството си. Той цени хотели, които предлагат добри условия за деца“.

„Това са туристи, които планират своите пътувания от рано, за разлика от практиката на Балканите, където са развити резервациите „в последния момент“.

Руснаците имат визови ограничения, самолетни програми и записванията започват доста по-рано“. „България в много отношения се притеснява да продава луксозно хотелиерство на цените, на които заслужава. Говорим за добро качество и добра хотелска структура. Скъпият хотел, който има добри възможности за популяризиране, в много случаи се притеснява от периоди с недобра заетост и започва да намалява цени. Така срива целия пазар около него“.

Специалистът подчерта, че най-високият сезон за морските курорти е „от 25 юли до 20 август и тогава в хотелите ни няма никакви свободни стаи. Не е така, обаче през май, юни и септември, когато имаме много малка заетост, а това е много голям проблем.

„През септември месец голяма част от хотелите и заведенията затварят. Това пречи на желанието ни да имаме удължен сезон, както е при съседни държави, защото туристът няма какво да прави“.

Според Занков, това е въпрос преди всичко на адекватна комуникационна политика. „Трябва да се знае, че България е страна с четири туристически сезона, а и летният сезон също може да бъде дълъг. Дори и когато не всеки ден става за плаж, има много атракции, от които туристите могат да се възползват. Има и забележителности, които могат да се посещават“.

„Комуникационната политика на България не е адекватна на настоящия пазар. Това се отнася и за международните пазари, и за българския. България не е само море и плаж. Има много категории, например „50+“, които почиват в неактивния сезон, когато не е горещо. Тези туристи се интересуват от хибридни туристически продукти, които не включват само храна и плаж, а и екскурзии, например“, обобщи експертът.

„В привличането на руски туристи, които няма да отидат в Турция или в Египет, ние се конкурираме се с много пазари“, подчерта Занков.

„Необятният руски пазар е хапка за много държави. Конкурираме се с Испания и Гърция, но също и с Израел, Куба, Мексико. Израел, например, ще инвестира, само в реклама на руския пазар, около 6 млн. долара“.

„Не трябва да забравяме“, според специалиста, „че за руския турист България е добре позната дестинация. Той идва спокойно и говори спокойно езика си. Чувства се добре. Чувства се сигурен“.

 

Последни новини
Още от Новини