Йелън сигнализира увереност в икономиката

Икономическите условия в САЩ отговарят на очакванията

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Председателят на Фед Джанет Йелън каза, че е уверена в перспективите за икономическия растеж и предупреди, че прекалено дългото изчакване за прекратяване на ерата, в която лихвите са почти нулеви, може да принуди централната банка да затегне политиката прекалено бързо, което ще постави риск от сътресения върху финансовите пазари и върху шестгодишната експанзия, съобщава Bloomberg.

„Ако Комисията по операциите на открития пазар забави началото на нормализиранетo на политиката прекалено дълго, вероятно накрая щес е озовем принудени да затегнем политиката прекалено бързо, за да не позволим на икономиката да не надхвърли значително двете ни цели“, каза Йелън пред Икономическия клуб на Вашингтон на 2 декември. „Такова рязко затягане ще постави риск върху финансовите пазари и дори вероятно не нарочно ще вкара икономикара в рецесия“, допълни тя.

Йелън каза, че икономическата и финансова информация, получена след последната среща на Фед през октомври отговaря на очакванията за продължаващо подобрени на пазара на труда, което увеличава увереността, че инфлацията ще се насочи към целевото ниво от 2% в средносрочен план.

Йелън все пак не потвърди напълно вдигането на лихвите през декември, заявявайки, че „Комисията очаква, че дори след като заетостта и инфлацията се доближат до нива близки до целевите, икономическите условия може за известно време да оправдаят поддържането на основния лихвен процент под нивата, които Комисията счита за нормални в дългосрочен план“.

Очакванията са, че Фед ще вдигне лихвите на срещата си на 15-16 декември с 0,25%, а пазарите ще могат да получат нови насоки от Йелън на 3 декември, когато тя ще говори пред Конгреса. 

Последни новини
Още от Новини