Yahoo! може да продаде интернет бизнеса си

Очаква се приходите на уеб портала да се понижат с 8%

Мариса Майер. снимка: David Paul Morris/Bloomberg Мариса Майер. снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Акциите на Yahoo! Inc. поскъпнаха в следборсовата търговия, след като WSJ съобщи, че бордът на компанията ще разгледа потенциална продажба на нейния интернет бизнес.

Бордът ще обсъди на поредица от срещи, започващи в сряда, дали компанията да продължи с плановете си за отделяне на дела в Alibaba Group Holding Ltd. в отделно предприятие, дали да намери купувач за интернет бизнеса на Yahoo, или и двете. WSJ не нанозавава източник, а от Yahoo са отклонили молбата за коментар.

Главният изпълнителен директор Мариса Майер планира да завърши отделянето до януари и обеща да актуализира стратегията си за уеб портала, чиито приходи и акции спадат. Тя бе изправена пред подновен натиск от активиста инвеститор Starboard Value, който миналия месец заплаши с борба на пълномощни, ако тя не направи драстични промени в плановете си, включително продажба на основния бизнес, свързан с търсачката и дисплейната реклама.

За повече от три години на върха Майер постигна малък напредък в компанията, чиито приходи се очаква да се понижат с 8% през 2015. Акциите на Yahoo се понижават с 33% тази година, припомня Bloomberg.
Повечето от стойността на компанията е обвързана с нейния дял в китайския гигант Alibaba. В писмо от 19 ноември Starboard оценява, че стойността на Yahoo е  $31.2 милиарда. Изключвайки дела на Alibaba, кеша и частичната собственост на Yahoo Japan Corp., Starboard оценява на основния бизнес на компанията на 2 млрд. долара.

 

Последни новини
Още от Новини