Трейдъри прогнозират ниски цени на петрола до 2017

Свръхзапасите ще продължат да отслабват пазара

Руска нефтена платформа Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Руска нефтена платформа Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-големите независими петролни търговци казаха, че доставките ще превишават търсенето и следващата година и, че цените може да не се завърнат към нормалните си нива до 2017, рисувайки мрачна картина за богатите на въглеводороди страни точно преди срещата на ОПЕК за обсъждане производствената политика.

Те мислят, че групата от 12 страни и петролния сектор като цяло ще трябва да понесат много по-дълъг спад от този, който предшества кризата от 2008, когато цените се възстановиха в рамките на година.

„Трупането на запаси ще продължи да тежи на пазара, като цените надали ще се повишат устойчиво от сегашните си нива поне до 2017“, каза Крис Бейк, старши изпълнителен директор на Vitol Group, най-големият независим петролен трейдър. Лекият суров петрол Брент се търгуваше между 43 и 65 долара през последните шест месеца.

Тези тревоги са споделяни от редица конкуренти , включително Trafigura Pte Ltd., и Gunvor Group Ltd. тъй като Саудитска Арабия, Ирак, Русия и други страни добиват на пълна пара, за да защитят пазарния си дял. Очаква се Организацията на страните-износителки на петрол да не променя производствената си политика, а заради намеренията на Иран да повишава добива догодина се очаква запасите да се увеличат допълнително.

Въпреки че цените бяха ниски в продължение на цяла една година, пазарите за суров петрол остават пренаситени, като запасите се разшириха до рекордни нива миналото тримесечие, според International Energy Agency (IEA).

Излишъците се поддържат от редица проекти, започнати, когато петролът беше 100 долара за барел. В Северно море, където високите производствени разходи правят производителите особено уязвими на ниски цени, доставките през януари ще достигнат 4-годишен връх, според данни, събрани от Bloomberg. В западна Африка товари от анголски суров петрол за същия месец – когато сезонното търсене традиционно достига връх, остават непродадени.

ОПЕК, която произвежда 40% от световния петрол, надхвърля колективните си квоти вече осемнадесети месец, според проучване на Bloomberg сред компании и анализатори. Фактическият лидер Саудитска Арабия повиши собсвеното си производство до почти 10.6 млн. барела на ден през юли – увеличение с 800 000 барела спрямо година по-рано или повече от добива на Катар.

Членките на ОПЕК Венецуела, Иран, Ирак и Еквадор настояват за понижение на производството, за да могат цените да се повишат. Въпреки това Иран възнамерява да покачи добива си, ако бъдат вдигнати сакциите му.

Саудитският министър на петрола Али ал-Наими обеща да изслуша всички страни преди да се стигне до решение на 4 декември във Виена, където е щабът на организацията.

„Ще обсъдим всички тези проблеми“, каза министърът на репортери когато пристигна в града във вторник. „Ще изслушаме и тогава ще решим.“

Последни новини
Още от Пазари