Спонсорите на FIFA искат реформи

Тарик Панджа, Bloomberg

Централата на FIFA, Цюрих, 25 септември 2015. Photographer: Alessandro Della Bella/Bloomberg Централата на FIFA, Цюрих, 25 септември 2015. Photographer: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Тарик Панджа, Bloomberg коментира писмото на спонсорите на FIFA, в което те искат реформи. Тарик Панджа говори от Рио де Жанейро с Енджи Лау в студиото на Bloomberg в Хонконг на 2 декември 2015.

 

Защо тези спонсори изпращат писмото сега?

Това е важен етап за FIFA - срещата утре и следващия ден. Те трябва да решат необходимите реформи - за промяна в начина, по който хората работят. Спонсорите искат да са сигурни, че гласовете им ще бъдат чути, преди да се вземе решението.

Това е критичен момент за FiFA на фона на това, което се случи от май.

 

Ще има ли ефект?

В момента президентът на FIFA Сеп Блатер е разследван и членството му в управителния съвет е прекратено. Изглежда в ръководството на организацията има вакуум. Вероятно спонсорите усещат, че това е моментът, в който могат да се намесят в начина, по който ще се работи в бъдеще.

След световното по футбол в Бразилия през 2014, това в Русия през 2018 е най-ясната платформа за спонсорите. Ще бъде интересно да видим дали FIFA няма да приеме някои мерки, за които настояват спонсорите.

Досега не е имало спонсор, който да се е оттеглил от събитие на FIFA, защото Световното първенство по футбол е твърде важно. Това са и най-големите компании в света - Coca-Cola, Adidas, Hyundai, McDonald's, Budweiser. Всички те са доста отдавна с FIFA.

От Цюрих и FIFA има сигнали за корупция доста по-отдавна, не само в последните няколко месеца. Говорим за корупция във FIFA от десетилетия. По-голямата част от спонсорите обаче си стояха тихо през всички тези години. А сега изведнъж видяха възможност да застанат на правилната страна и обявиха исканията си.

 

Те плащат за влияние нали? За достъп до тези фенове. Феновете обаче интересуват ли се?

Добър въпрос. Бих казал, че като цяло, ако няма протести, все пак футболът е световен спорт. Те виждат, че тези хора правят каквото си искат с играта, която обичат.

Но когато топката се търколи, когато започне Световното, вече никой не говори за корупцията във FIFA. Заети са да обсъждат Меси, Кристиано Роналдо и кой ще спечели Световното.

Тук, например, в Бразилия вестниците пишеха за корупция и вземане на подкупи за домакинството на Световното през 2022 на Катар. Три дни по-късно Бразилия игра с Хърватия, Неймар постигна победа с 3:1 и нямаше нито дума за корупция цял месеца.

Тези мачове се излъчват за милиони фенове по света. Това е огромна платформа за тези компании. Така че ще останат спонсори на футбола, защото публиката го гледа.

Приходите на FIFA стават все по-големи. За следващото световно първенство в Русия през 2018 говорим за 5,6 млрд долара приходи. Тези компании влагат парите си, защото знаят какво правят. Много пари. Не виждам как ще се откажат.

 

Последни новини
Още от Новини