Посланикът на Турция: Очакваме решение на кипърския въпрос

Н. Пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Република Турция в България за влошените дипломатически отношения между Турция и Русия и за размразените преговори за приемане в ЕС в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria

Н. Пр. Сюлейман Гьокче. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Н. Пр. Сюлейман Гьокче. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваме бързо развитие по кипърския въпрос, заяви посланикът на Турция Сюлейман Гьокче в предаването "В развитие" с Делян Петришки.

"Разговорите вървят много обещаващо и - да стискаме палци, бихме могли да видим решение.

Нещата биха могли да се развият много бързо в положителна посока, повтори той. Досега Кипър се противопоставяше на воденето на преговори, както и на пълноправно членство на Турция в ЕС".

Русия и Турция са велики държави и знаят как да се придвижат по пътя на приятелските и конструктивни решения, заяви още посланикът на Турция.

„Последните две седмици бяха исторически. Ние преминахме пред доста бурни времена, не само в нашия регион, но и в световен мащаб“, коментира Гьокче.

По думите му Русия е вдигнала залозите, що се отнася до политическа риторика.

Той потвърди турската позиция, според която руският самолет е бил предупреден 10 пъти в рамките на пет минути за навлизане в турското въздушно пространство.

"Това не е първото, а петото нарушаване на териториалното пространство на Турция", каза посланикът.

Никой от членовете на НАТО не иска ескалиране на напрежението, каза Гьокче. Но, "за съжаление Русия работи за ескалиране на ситуацията. Така изглежда. Страхувам се, че е така."

Турция съжалява за създалата се ситуация, но "от самото начало на тази ситуация ние бяхме решени да поддържаме отворени всички канали на комуникация."

Посланик Гьокче коментира и санкциите, които Русия наложи на Турция.

"Ние също подготвяме контрамерки, както каза и нашият премиер. Той не смята, че ще се стигне до затваряне на Босфора, защото турският проход подлежи на международен режим и Турция не би искала да прибегне до това." 

Не искаме да действаме непропорционално, допълни той

"Ние сме в ситуация на кръстопът и не искаме да разсейваме усилията на света в действията срещу тероризма. Френският президент Франсоа Оланд в Москва и американският - Барак Обама в Париж се изразиха много ясно, че руското военно присъствие в Сирия не трябва да разсейва ударите срещу Ислямска държава", каза Гьокче.

"Поради широкото влияние на Турция в региона, тя има резервни варианти във връзка с всички мерки, които са предприети и биха могли да бъдат предприети от Русия. Това, за което се тревожим е голямата картина", каза посланикът и отново посочи, че Турция се тревожи от втвърдяването на руската позиция "не спрямо последните събития, а по отношение на Черноморския регион, Украйна".

"За огромно съжаление, Руската федерация избра неконструктивен път". Посланикът коментира и твърденията на Русия за търговията с петрол (че Турция се облагодетелства от доставки от ИДИЛ - бел. ред.), която "сочи към обратната посока". Дамаск има много тесни отношения не с Турция, а с други държави, каза той.

Сюлейман Гьокче изрази увереност, че планът за Сирия, договорен на срещата във Виена, ще бъде реализиран.

Пълен запис на интервюто:

 

Последни новини
Още от Новини