Орбан твърди, че има секретен план за прием на бежанци

ЕК и Франция отричат

Виктор Орбан. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Виктор Орбан. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е твърд противник на приемането на бежанци в ЕС, заяви, че Германия е подписала "секретен договор" с Турция за приемането на половин милион души.

Инициативата, която не беше част от споразумението между Турция и ЕС през уикенда за ограничаване на притока мигранти, може да бъде обявена от Германия до дни, каза Орбан на форум на етническите унгарски лидери в Будапеща във вторник. Вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс отхвърли информацията за сделка с Турция като "нонсенс".

"Освен това, за което се споразумяхме с Турция в Брюксел има нещо, което не присъства в споразумението", каза Орбан. "Ще се събудим един ден - и мисля, че това ще бъде обявено в Берлин тази седмица - с новината, че трябва да поемем 400 000 до 500 000 бежанци директно от Турция."

Изправен през най-големия приток бежанци, ЕС се договори през уикенда да поднови преговорите за членство на Турция в Съюза и предложи пакет от 3 млрд. евро, за да финансира бежанските лагери.

"Франция и Германия работят заедно по управлението на потока мигранти, който е предизвикателство за всички", заяви говорителят на френското правителство Стефан ле Фол в сряда, цитиран от Bloomberg. "Миналия уикенд съюзът постигна споразумение с Турция" и Орбан трябва да е наясно с детайлите, след като беше там."

Докато някои лидери като германският канцлер Ангела Меркел настояват, че Европа трябва да приема бежанци на квотен принцип, други като Орбан отхвърлят имиграцията на мюсюлмани и вдигнаха ограда на границите си.

Планът за директен прием на бежанци от Турция вече бе повдигнат на срещата на европейските лидери в Малта миналия месец и премахнат от дневния ред, след като стана ясно, че някои страни като Унгария смятат да използват правото си на вето, за да го блокират, заяви Орбан, цитиран от Bloomberg.

Меркел заяви след срещата в Брюксел през уикенда, че се е срещнала със седем други лидера, за да обсъди план за установяване на бежанци от Турция.

Ще бъде огромен натиск за нас и други централноевропейски страни, ако някой вече се е споразумял, - каза Орган без да конкретизира, - ако не само трябва да ги приемем, но и да ги разпределим на квотен принцип.

От Золтан Симон, Bloomberg, Със съкращения

Последни новини
Още от Новини