Марк Зукърбърг обеща да дари 45 млрд. долара в чест на дъщеря си

Милиардерът установява нов стандарт в благотворителността

Присила Чан и Марк Зукърбърг. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Присила Чан и Марк Зукърбърг. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Марк Зукърбърг и неговата съпруга обещаха да дарят за благотворителност почти всички свои акции от Facebook Inc., поставяйки нов стандарт във филантропията. Те определиха, че по-голяма част от състоянието им на стойност 46 млрд. долара ще се използва за благотворителни каузи докато са още в 30-те си години, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Facebook и неговата съпруга Присила Чан разкриха плановете си в открито писмо до тяхната новородена дъщеря Макс (от Максима) в пост, публикуван във Facebook във вторник. С него те обещават да дарят 99% от своите акции в социалната мрежа през живота си.
Обещанието поставя Зукърбърг в групата на други милиардери, които раздадоха от голяма част от своето богатство, включително Уорън Бъфет и Бил Гейтс. Ключовата разлика е, че Зукърбърг прави това, докато е още на 31 години. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс бе създадена през 2000 г., когато основателят на Microsoft Corp. навърши 45 години.

 

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, December 1, 2015

Бъфет, главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc., който предназначи повечето от богатството си за благотворителност, посочи още през миналата година Зукърбърг като човек, който може да стане пример за новото поколение филантропи. Милиардерът, чието текущо нетно състояние е 64.2 млрд. долара, реши да дари повечето си акции на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, след смъртта на първата си съпруга през 2004. Фондацията на Гейтс, която сега притежава 41.3 млрд. долара, вече е дарила 34 млрд. долара, пише още Bloomberg.

Зукърбърг не планира да дарява повече от 1 млрд. долара годишно през следващите три години, заяви Facebook в изявление, което означава, че той ще запази контрола на компанията в обозримо бъдеще.

Каузите, които семейството ще подкрепя, ще се фокусират върху насърчаването на човешкия потенциал и на равенството. Те ще инвестират в образование и здравеопазване, както и в мерки за намаляване на неравенствата. Стойността на дарението може да нарасне с времето.

Акциите на Facebook се повишиха с повече от 180% от пазарния им дебют през 2012 и 90% от анализаторите, които следят компанията, препоръчват покупка, което означава, че се очаква да продължат да растат.

 

Последни новини
Още от Новини