Каква е оценката на икономиката на Австралия

Хейдън Бриско, директор на AllianceBernstein за Азиатско-Тихоокеанския регион

Терминал за втечнен газ, Дарвин, Австралия, 29 юли 2015. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg Терминал за втечнен газ, Дарвин, Австралия, 29 юли 2015. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg

Хейдън Бриско, директор на AllianceBernstein за Азиатско-Тихоокеанския регион разговаря с Ришаат Саламат от Bloomberg за оценката на икономиката на Австралия на 1 декември 2015.

Стивънс говореше как паричната политика не е такава каквата беше, а след това започна да обяснява как всички просто трябва да се успокоят, струва ми се, че пуска смесени сигнали, не е ли така?

Така е, той ни кара да се успокоим, самият той иска да изчака до Нова година и да види как ще реагира Фед. В крайна сметка се очертава доста мрачна картина – суровините все още се покачват бавно. Това, което ни изненада е как в последния месец претърпяха още един крах.

Струва ми се, че Стивънс ще трябва да излезе с някакво ново решение за в бъдеще.

 

Ще има ли някаква промяна, защото говорим за структурни промени които настъпват в икономиката на Австралия?

Преди малко казахте правилно, че трябва да икономиката на Австралия е загубила повечето от производствата си, сигурно е, че следващата година ще има големи съкращения в обема й. Трябва да се предприемат други мерки, да се направи нещо повече. Според мен трябва да се даде тласък на фискалната страна.

 

Да, фискалната страна, това е работа на централните банки, а знаете как обичат да прехвърлят вината на правителството като казват, че правителството трябва да полага повече усилия. Какви промени да очакваме в бюджета, защото така, както е в момента не е много ясно какво става.

Според мен трябва да се обърне внимание отново на частния сектор, всички от този сектор да бъдат включени и да виждаме повече от тези парнтьорства между частния и публичния сектор, това ще е ключавата област.

Изглежда, че има доста голям капитал, който просто чака да бъде използван и това е доста добро място да бъде „ настанен”.

 

А какво правите вие от инвеститорска гледна точка?

Ако се вгледате в нашия бизнес ще видите, че ние правим точно това. Разпространили сме се върху публичните пазари и сега вече обръщаме поглед  върху частните, независимо дали са партньорства в инфраструкутрата, или недвижимите имоти.

 

Хейдън, а какво точно правите вие, споменахте частните сектори, с които започвате да се занимавате и т.н., но отново това е нещо странно, защото австралийската икономика е толкова раздвоена?

Аз смятам, че валутата ще падне много надолу.

 

Но тя вече спадна много, от 110

Да, но смятам, че беше  надценана когато беше 110, може да се каже, че това леко се доближаваше до истинската стойност. Все още валутата не е готова, ще измине дълъг път.

 

Значи казваш, че трябва да падне под истинската си стойност и да стане по-евтина за известно време?

Абсолютно! Това е същото, което стана с юана и валутните войни - всички се опитват да намалят стойността на валутата си.

За съжаление, проблемът сега е, че световната търговия беше 3 пъти по-голяма от световния БВП, а сега е по-малка от БВП и това няма да се промени.

Преминаваме през фаза на световна деглобализация и всичко вече се случва на регионално ниво. Това вече сме го виждали в Азиатско-Тихоокеанския регион и по-конкретно ситуацията с Китай. Как започва да задвижва стойността на валутата си и това се случва дори по – агресивно с реформите които предприемат там. Това е голям проблем.

Да вземем например iPhone през 2009 - 156 долара от него идваха от Европа, а днес са 0 долара. Това е пример как всичко слиза на регионално ниво и всички се съсредоточават в Азия. И това ще е главната тема.

 

А къде стои Индия в тази ситуация?

Има потвърждение, че растежът там е постоянен. Всички говорят сега за публичния сектор, той навлезе в икономика, но все още не знаем как й се е отразило това, защото се случи прекалено скоро.

Затова смятам, че напрежението в Индия е значително по-малко. Процесът с храната там е малко по-проблемен и мисля, че това задържа инфлацията  по-високо. Това е секторът, върху който трябва да се наблегне с цел да се овладее инфлацията.

 

Последни новини
Още от Новини