Иран правил проучвания за ядрено оръжие преди 2009 г.

МААЕ няма такива доказателства за годините след 2009 г.

Юкиа Амано, генерален секретар на МААЕ. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Юкиа Амано, генерален секретар на МААЕ. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Ирански учени са експериментирали с технологии, които могат да бъдат използвани за създаването на ядрена бомба без някога да са правили последните крачки, необходими за превръщането на работата им в оръжие, заключиха международните следователи в повратен доклад, чиято цел е да приключи 12-годишното разследване, насочено срещу Иран. 

Следователите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разкриват, че Иран е провеждал експерименти, които са можели да бъдат използвани за създаването на оръжие до 2009 г. , показва поверителен доклад, видян от Bloomberg News на 2 декември. Докладът очаква потвърждение от Съвета на управителите на агенцията на специална среща на 15 декември, след което документът формално ще затвори разследването за разработване на ядрено оръжие от страна на Иран и ще доведе страната с една крачка по-близо до снемането на международните икономически санкции. 

 „Тези дейности не са достигнали ниво по-високо от предпроектно и научно проучване и придобиването на определени релевантни технически компетенции и умения. Агенцията няма заслужаващи доверие индикации за дейности в Иран релевантни за разработването на ядрено експлозивно устройство след 2009 г.“, каза генералният секретар на МААЕ Юкия Амано. 

МААЕ ще продължи да следи ядрената дейност на Иран. Подробности дадоха двама дипломати, запознати с разследването, пожелали да запазят анонимност. Те казаха, че агенцията ще продължи да следи: 

  • Разработването на детонатори и силни експлозиви: Иран беше подозиран в разработването на високопрецизни детонатори за ядрени оръжия. Международната агенция за ядрена енергия преценява, че „детонаторите, разработвани от Иран имат характеристиките необходими за ядрено взривно устройство. Агенцията казва и че използването на такива детонатори за стандартни военни цели нараства“.
  • Хидродинамични експерименти: Иран беше обвинен, че е построил херметичен съд във военната база „Парчин“, за да проучи как може да бъде неутрализирана ядрена експлозия. Заключението на МААЕ е, че „обширните действия, предприети от Иран от февруари 2012 г. на мястото, което е интересувал агенцията сериозно са навредели на способността ѝ да направи потвърждение“.
  • Моделиране и калкулации: Иран беше подозиран в моделиране на това как ще се движат неутроните по време на ядрена експлозия. МААЕ отбелязва „непълната и фрагментирана същност на тези изчисления. Агенцията също отбелязва приложимостта на хидродинамичното моделиране в традиционни военни експлозивни устройства“.

Петролните и банковите санкции срещу Иран може да бъдат вдигнати до средата на януари 2016 г., като това зависи от скоростта, с която техниците премахват ядреното оборудване от съоръженията на страната за обогатяване на уран. 

От Джонатан Тироне, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини