Дерек Арден: Разберете позицията на човека, с когото преговаряте

За предизвикателствата на преговорите в ерата на интернет, Дерек Арден, консултант и лектор на форума за предприемачи, в „Бизнес старт", 2.12.2015

Онлайн средата предостави нови възможности пред бизнес комуникацията, но най-добрият начин за преговори остава разговорът лице в лице, каза в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Дерек Арден, консултант и международен лектор във форума за предприемачи в София.
Подготовката, емоционалната интелигентност и способността да се „свържеш“ с човека, с когото преговаряш. Това са ключовите умения, които трябва да бъдат усвоени, според Арден, за да се постигне успех в преговорите.
 
„В нашия век“, сподели лекторът, „стана по-трудно да се водят преговори, защото заради интернет светът се промени. Хората преговарят и онлайн, което дава възможност за много бърз отговор, но и прави преговорите по-трудни. Комуникациите днес са много по-лесни и бързи, но най-добрият начин за преговори е лице в лице. Много по-трудно е да се преговаря без да виждаш човека. Дори в комуникацията по телефона, преговарящият може да почувства своя събеседник, а при електронното общуване не е така. Начинът, по който ще бъде прочетено съобщението, зависи изключително много от това как се чувства в момента получателят“.
 
„По време на преговорите, властта е много важна“, подчерта Арден. „Нуждаете се от добър адвокат и счетоводител, за да сте сигурни, че ще постигнете добра сделка“.
 
„Важно е също така да сте способни да се поставите на мястото на човека, с когото преговаряте“.
 
„Винаги може да се постигне добра сделка“, категоричен бе Арден.
 
На въпроса от какво зависи успехът, недвусмисленият отговор на лектора е, че най-важна е подготовката: „Повечето хора не се подготвят достатъчно“.
 
Друго важно правило, според Арден, е, че човек трябва да подбира битките си: „Твърдо вярвам в правилото „80 – 20, което означава, че 20 процента от усилията дават 80 процента от резултатите, които постигаш“.
 
„Разберете позицията на човека, с който преговаряте. Видите какво иска и му помогнете да го получи. Тогава и той ще ви даде това, което искате.“
 
„Човек трябва да мисли за чувствата на хората, за да стигнете до ситуация, в която и двамата печелят. Това са успешните преговори“. 

Последни новини
Още от Новини