Азия - новият световен кино-хъб

Марк Монтгомъри, президент на Xeitgeist Entertainment Group

Азиатско кино Азиатско кино

Ришаад Саламад от Bloomberg разговаря с Марк Монтгомъри, президент на Xeitgeist Entertainment Group, за развитието на филмовата индустрия в Азия.

Марк Монтгомъри, президент Xeitgeist Entertainment Group: Филмът, за който говорите – „Мъжът, който познаваше безкрайността“, е за индийския математик Раманужан и е признат е в цял свят на най-високо ниво. Премиерата му беше в Торонто, където беше приет с бурни аплодисменти, както и в Цюрих, представихме го и в Индия на филмовия фестивал в Гоа. Ще го пуснем и в Сингапур на 4 декември на гала премиера.

Става дума за математик, който създава теорията на безкрайността. Подкрепен е от професор Харди от Кеймбридж, с когото изграждат красиви взаимоотношения на интелектуално ниво.

Филмът е противовоенен, анти-расистки, анти-колониален и казва точните неща.

Mогат да се правят сравнения с „Красив ум“, „Теорията на всичко“, „Игра на кодове“. Разликата е, че ние сме мултикултурна продуцентска компания и правим филми, които обхващат световната култура. Имаме британски университет през 1920г., математик от Мадрас, днешен Ченай, без формално образование, който – както той твърди – получава теориите си от Бог. Няма доказателства, а в тогавашните математически среди се разчита на тях.

Дори и днес, близо 100 години по-късно, теориите му все още се разгадават. Прекрасна история за един блестящ човек. Дори днешната банкова система не би могла да функционира без теориите му, защото цифрите не се закръглят до нула в края на деня. Невероятна история.

Кажете ми каква е средата в Азия, какъв е апетитът в тази част на света за инвестиции в проекти като този?

Много силен. Напълно убедени сме от инвестициите, които гарантирахме, че имаме западни компании като Netflix и Amazon, а в Китай – компании като Alibaba. Те променят начина на разпространение по цял свят и са жадни за съдържание и продукти. Когато създавате качествено съдържание като нашето – не правим големи холивудски филми като „Железния човек“ – има необходимост от такива, но ние правим интелигентни, висококачествени, нискобюджетни, независими филми – около $10-15 млн. за продуциране на филм и ако докоснат публиката, не само имат добро представяне по кината, но са сензационни и на малкия екран и имат дълъг живот. Когато се създава продукт във филмовата индустрия, печалбите, които се генерират от него, са безкрайни, особено когато компании като Facebook създават нов продукт като дисплея за виртуална реалност, това са нови платформи за дистрибуция на съдържание. Затова сме се установили в Сингапур, където Западът среща Изтока. 

 

Последни новини
Още от Новини