Запорираха имущество на Цветан Василев за 1 млрд. лева

Запорирани са акции и дялове в 18 дружества, 288 картини и други

КТБ. снимка: Bloomberg КТБ. снимка: Bloomberg

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Софийският градски съд (СГС) е допуснал обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица. Това съобщиха от институцията във вторник.
 
Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.
 
По искане на КОНПИ за първи път е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по 4 сметки в швейцарски банки. Обезпечителната мярка е наложена с решение на съд в Конфедерация Швейцария, съобщиха от комисията.

В Търговския регистър е вписан трети поред запор върху "Бромак" ЕООД  - след по-ранен запор от същата комисия, както и от НАП.

През април НАП наложи запори на няколко десетки компании на Василев като обезпечение на предполагаеми бъдещи задължения на компаниите към хазната.

Последни новини
Още от Новини