Индонезия търси финансиране за залесяване

Нийл Чатърджий, Bloomberg

Мостът Ампера на о-в Суматра, Индонезия. Високо замърсяване на въздуха от запалените торфища. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg Мостът Ампера на о-в Суматра, Индонезия. Високо замърсяване на въздуха от запалените торфища. Photographer: Dimas Ardian/Bloomberg

Индонезия търси средства за възстановяване на горите. Коментар на Нийл Чатърджий, Bloomberg в студиото на Bloomberg в Хонконг в разговор с Ришаад Саламат, Bloomberg на 1 декември 2015.

 

Какво точно иска Джокови?

Както много развиващи се пазари, Индонезия търси помощ за намаляване на парниковите си емисии. В момента първото нещо, от което се нуждае са 3,6 млрд долара, за да възстанови своите торфища - в действителност ранна форма на въглища, пресушавани за плантации.

Когато се запалят е много трудно да бъдат изгасени и могат да тлеят с месеци.

Истинската причина за палежа им е липсата на правоприлагане. В Индонезия има закони против палежа и развитието на торфища, така че проблемът не е толкова в липсата на средства, колкото в липсата на правоприлагане.

Второто, от което Индонезия се нуждае са нови технологии – както и Обама и Бил Гейтс обещаха, в световен мащаб има интерес от пропускане на трудния етап на развитие.

В Индонезия изостават по отношение на чистата енергия от страни като Китай, Бразилия, Тайланд и Филипините.

Но и тук не става въпрос толкова за липсата на средства или интерес, колкото за трудната инвестиционна среда. Така че за да получи средствата и помощта, Джокови ще трябва да въведе повече закони и да ги налага спазването им.

 

Какво обещава Индонезия в замяна на тази помощ?

Обещава намаляване на емисиите на парникови газове с 29% до 2030.

Това я поставя сред групата развиващи се пазари по отношение на замърсяването – много зад Китай, но много пред Русия. Но с международна помощ, може да увеличи намалението до 41%, което би наложило промяна в производството на енергия, по-голямата част от която се произвежда от въглища в момента, така че ще се нуждаят от доста повече зелена енергия, за да постигнат това намаление. 

 

Последни новини
Още от Новини