Шах: Енергийните доставки от Русия са от критично значение

Ашок Шах, директор инвестиции London&Capital

Петролният танкер Arcadia Hellas минава Босфора. Истанбул, 2013. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Петролният танкер Arcadia Hellas минава Босфора. Истанбул, 2013. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Ашок Шах, директор инвестиции London&Capital  коментира ефекта от геополитическите рискове за развиващите се пазари в разговор с Франсин Лакуа, Манъс Крани и Райън Чилкот в студиото на Bloomberg в Лондон на 1 декември 2015.

 

Последните четири седмици бяха много важни заради терористичните атаки, движението при суровините, политическите проблеми от Турция и Сирия. Като инвеститор кой е най-големият проблем в този период?

В известен смисъл несигурността продължава, особено на развиващите се пазари. Те са под невероятен натиск. Това увеличава агонията им.

В Турция дефицитът по текуща сметка ще се влоши, защото имаше над 4 млн туристи, които идваха от Русия, а сега са под въпрос. Очакваме влошаване на дефицита по текуща сметка. Имаме просто увеличен риск.

Но по света не е така. На големите пазари - не. Концентриран е на развиващите се пазари.

 

За кои развиващи се пазари ще бъдете предпазлив?

Знаем, че цикълът на суровините се понижи и страните-производителки остават високорискови, защото не сме стигнали дъното.

Но цяла развиваща се Европа става по-стресираща заради това, което става. ЕС ще направи така, че ликвидността да продължи да се влива. Ще има ликвидност за банковата система и усилия да се избегнат сериозните икономически последици.

 

Вие говорите за дефицита по текуща сметка в Турция. Има някои хора, които казват, че търговският спор може да се задълбочи. В момента Русия няма интерес да забранява износа на своя природен газ за Турция. Ако се случи, ще е голям проблем.

Някои говорят за перспективата Турция да затвори Босфора за руския износ - петрол, кораби и т.н. Ще се случи ли и какъв би бил ефектът? Ще имаме геополитически риск, който да внесе промени в цените на суровините?

Близо 60% от турския газ идва от Газпром. Петролът и въглищата са само 5% от общия внос. Така че газът е най-важен. Досега направените изявления показват, че нямат намерение да спрат доставките на газ за Турция.

Да, ще имаме увеличение на санкциите - например месо, зеленчуци. Това не е толкова важно. Дори и в мащабите, за които говорим. Но енергийните доставки от Русия са от критично значение. Защото газът не може да се замени, за разлика от останалите продукти.

 

Последни новини
Още от Новини